23 jun 2016 06:00

23 jun 2016 06:00

Religionens dilemma

RELIGION

Att ifrågasätta är en dödssynd inom religionen. Dess grundfundament bygger på, att man enbart skall tro, inget annat, på exempelvis Bibeln eller Koranen eller någon annan skrift eller vad nu den så kallade läran, bygger på.

I ett meningsutbyte i SLA mellan Ingvar Aronsson och Bernt Johansson, kommer detta upp till ytan. Den engelske forskaren Richard Dawkins, som är en ifrågasättare, är inget sanningsvittne enligt Bernt Johansson. Nej, vem är det? Vem står för sanningen? Gör Bernt Johanssons tro det?

Det hänvisas till, och jag citerar: ”Jesu egna ord”, slut citat. Hur har dessa kommit till? Bibeln är full av konversation, av någon, i detta fall Jesus, som uttalar saker hela tiden. Nedteckningen av detta, hur skedde det? Skrivning på papyrus? Stenografi? Massvis med ord, som uttalas av denna man. Dessutom skrevs ju Bibeln flera hundra år efter det att Jesus hade avlidit.

Är detta sanningen?

Som sagt, tro, enbart tro, gäller inom de religiösa kretsarna.

Tvivlare, och ifrågasättare, göre sig inte besvär.

Conny Östling

I ett meningsutbyte i SLA mellan Ingvar Aronsson och Bernt Johansson, kommer detta upp till ytan. Den engelske forskaren Richard Dawkins, som är en ifrågasättare, är inget sanningsvittne enligt Bernt Johansson. Nej, vem är det? Vem står för sanningen? Gör Bernt Johanssons tro det?

Det hänvisas till, och jag citerar: ”Jesu egna ord”, slut citat. Hur har dessa kommit till? Bibeln är full av konversation, av någon, i detta fall Jesus, som uttalar saker hela tiden. Nedteckningen av detta, hur skedde det? Skrivning på papyrus? Stenografi? Massvis med ord, som uttalas av denna man. Dessutom skrevs ju Bibeln flera hundra år efter det att Jesus hade avlidit.

Är detta sanningen?

Som sagt, tro, enbart tro, gäller inom de religiösa kretsarna.

Tvivlare, och ifrågasättare, göre sig inte besvär.

Conny Östling

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.