24 jun 2016 06:00

24 jun 2016 06:00

Sverige, Sverige, älskade vän ...

Midsommarfunderingar:

”En tiger som skäms, jag vet hur det känns”

Sociala medier svämmar över av rasistiska uttryck. Påståenden och historier delas som sanningar, helt utan tillstymmelse till källkritik. Helt plötsligt ställs hjälp till flyktingar i nöd mot vår egna välfärd. Alla tycks ha glömt att regering efter regering prioriterat bort barn och gamla långt för flyktingkatastrofen i Syrien.

”Välkommen, välkommen hit. Vem du än är, var du än är”

Någon använder order humanist som ett slagord mot oss som bryr oss. Jag svarar att det finns många ord som slutar på -ist, ett av dem hör hemma i 30-talets Tyskland och har inget att tillföra i ett modernt samhälle som bygger på gemenskap och människors lika värde.

”Duka din veranda till fest, för en långväga gäst”

Och vad är egentligen svenskt? Om jag ser mig omkring bland mina vänner finner jag de som flytt från nöd i både Ungern och Finland. Själv har jag vallon-blod i ådrorna. Vem sitter vid ert bord ikväll, fundera gärna några gånger på hur många som härstammar från Gustav Vasa av dem.

”Vi skålar för en midsommar till, färsk potatis och sill”

Och svenska traditioner ... Om du flyttar till Spanien. Kommer du fortsätta fira midsommar då? Ja, troligen. Kanske du även lägger dig till med en spansk tradition, typ siesta? Detsamma borde väl vara okej för de som kommer till oss? De behåller traditioner de värdesätter och plockar förmodligen upp några av våra. Det är ju kul! Det kallas utveckling, det kallas integration.

Så lägg ner hatet en stund, fokusera på det goda, lyssna till ditt hjärta och njut av att just du inte behövt fly!

”Visst är kärleken stor”

”Välkommen, välkommen hit. Vem du än är, var du än är.”

Glad midsommar!

Fotnot: Citaten hämtade från Sommar av Kent

Fröken Rosé

”En tiger som skäms, jag vet hur det känns”

Sociala medier svämmar över av rasistiska uttryck. Påståenden och historier delas som sanningar, helt utan tillstymmelse till källkritik. Helt plötsligt ställs hjälp till flyktingar i nöd mot vår egna välfärd. Alla tycks ha glömt att regering efter regering prioriterat bort barn och gamla långt för flyktingkatastrofen i Syrien.

”Välkommen, välkommen hit. Vem du än är, var du än är”

Någon använder order humanist som ett slagord mot oss som bryr oss. Jag svarar att det finns många ord som slutar på -ist, ett av dem hör hemma i 30-talets Tyskland och har inget att tillföra i ett modernt samhälle som bygger på gemenskap och människors lika värde.

”Duka din veranda till fest, för en långväga gäst”

Och vad är egentligen svenskt? Om jag ser mig omkring bland mina vänner finner jag de som flytt från nöd i både Ungern och Finland. Själv har jag vallon-blod i ådrorna. Vem sitter vid ert bord ikväll, fundera gärna några gånger på hur många som härstammar från Gustav Vasa av dem.

”Vi skålar för en midsommar till, färsk potatis och sill”

Och svenska traditioner ... Om du flyttar till Spanien. Kommer du fortsätta fira midsommar då? Ja, troligen. Kanske du även lägger dig till med en spansk tradition, typ siesta? Detsamma borde väl vara okej för de som kommer till oss? De behåller traditioner de värdesätter och plockar förmodligen upp några av våra. Det är ju kul! Det kallas utveckling, det kallas integration.

Så lägg ner hatet en stund, fokusera på det goda, lyssna till ditt hjärta och njut av att just du inte behövt fly!

”Visst är kärleken stor”

”Välkommen, välkommen hit. Vem du än är, var du än är.”

Glad midsommar!

Fotnot: Citaten hämtade från Sommar av Kent

Fröken Rosé

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.