02 jul 2016 06:00

02 jul 2016 06:00

Hyrläkare – en dyr affär

SJUKVÅRDEN

Kostnaden hos landstingen för hyrläkare, har skenat de senaste åren. Från 2,5 miljarder 2011, till 4,5 miljarder 2015. Och Västra Götalandsregionen ligger i topp.

En landstingsanställd allmänläkare har en timlön på 408 kronor, med tillägg för arbetsgivaravgifter och tjänstepension, blir det 611 kronor. En hyrläkare, inom exempelvis allmänmedicin, pendlar mellan 900 och 1 200 kronor. Toppnoteringen här var 1 450 kronor i timmen.

En annan negativ effekt av hyrläkare, är, eftersom de inte är involverade i det interna arbetet, dålig kontinuitet, och även kvaliteten blir lidande, vilket då förstås påverkar patientsäkerheten. En naturlig följd, kan man tycka, då de inte är introducerade. Detta gäller även annan inhyrd personal, vilket också ökar, såsom sköterskor, exempelvis.

Så vad är då botemedlet mot detta?

Högre löner inom primärvården? Ökad grundbemanning?

Conny Östling

En landstingsanställd allmänläkare har en timlön på 408 kronor, med tillägg för arbetsgivaravgifter och tjänstepension, blir det 611 kronor. En hyrläkare, inom exempelvis allmänmedicin, pendlar mellan 900 och 1 200 kronor. Toppnoteringen här var 1 450 kronor i timmen.

En annan negativ effekt av hyrläkare, är, eftersom de inte är involverade i det interna arbetet, dålig kontinuitet, och även kvaliteten blir lidande, vilket då förstås påverkar patientsäkerheten. En naturlig följd, kan man tycka, då de inte är introducerade. Detta gäller även annan inhyrd personal, vilket också ökar, såsom sköterskor, exempelvis.

Så vad är då botemedlet mot detta?

Högre löner inom primärvården? Ökad grundbemanning?

Conny Östling

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.