06 jul 2016 06:00

06 jul 2016 06:00

Er rädsla bygger på okunskap

FUNKTIONSHINDER

Sitter och känner mig ledsen, förtvivlad och besviken på omgivningen. Min älskade lillebror med dubbeldiagnos bor på ett boende i centrala Skövde – hans hem. I dag fick vi ett samtal om att föräldrar i grannskapet varit och pratat med boendets personal om att min lillebror stör deras tillvaro och anses farlig??? Han har aldrig gjort någon illa, vare sig fysiskt eller psykiskt. Hans tal är begränsat samt att det är svårt att förstå honom.

Dagligen får han förmodligen höra från deras barn kommentarer som skulle såra vem som helst. Att barn retas har jag viss förståelse för men inte att deras föräldrar inte tar sitt ansvar och förklarar för dem varför han är annorlunda istället för att gå och klaga på honom. Han har ett funktionshinder – vad är det ni inte förstår?

Det rättfärdigar honom absolut inte att göra något dumt, likaså rättfärdigar det inte att era barn är barn när de retas! Vi tar vårt ansvar och pratar med honom och försöker så gott vi kan och nu vädjar jag till att ni vuxna gör likadant med era barn och säger till dem att sluta reta min lillebror och sluta tjuvringa på hans dörr.

Er rädsla bygger på okunskap.

Tilda

Dagligen får han förmodligen höra från deras barn kommentarer som skulle såra vem som helst. Att barn retas har jag viss förståelse för men inte att deras föräldrar inte tar sitt ansvar och förklarar för dem varför han är annorlunda istället för att gå och klaga på honom. Han har ett funktionshinder – vad är det ni inte förstår?

Det rättfärdigar honom absolut inte att göra något dumt, likaså rättfärdigar det inte att era barn är barn när de retas! Vi tar vårt ansvar och pratar med honom och försöker så gott vi kan och nu vädjar jag till att ni vuxna gör likadant med era barn och säger till dem att sluta reta min lillebror och sluta tjuvringa på hans dörr.

Er rädsla bygger på okunskap.

Tilda

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.