08 jul 2016 06:00

08 jul 2016 06:00

Mobbning sker även på sommarlovet

DEBATT: Replik

Annika Eclund, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för KD, skriver tillsammans med Maria Maric, (KD) ledamot av barn- och utbildningsnämnden i Tibro, en debattartikel i SLA den 5 juli under rubriken: Mobbningen i våra skolor måste bekämpas.

I inledningen av deras text finns en mening: Men sorgligt nog innebär sommarlovet för många framför allt en befrielse från sina plågoandar.

Denna mening visar på en remarkabel okunskap, som stör mig.

Sommarlovet är inte längre ett par månaders vila ifrån plågandets inferno!

Många elever som under skoldagarna blivit utsatta för kränkningar och trakasserier, fysiskt, genom sparkar, slag och knuffar, verbalt, genom att bli hotade, tilltalade med könsord eller annan nedsättande benämning, psykosocialt, genom utfrysning, ondskefull imitation, elaka suckar, miner och blickar, blir idag också mobbade under sommaren.

Åtskilliga av dessa elever blir inne i sina hem, på badstranden eller där de befinner sig, under hela sommarlovet – vissa elever varje dag! – utsatta för det jag sammanfattningsvis kallar för elektronisk mobbning, genom sms, mms, e-post och på olika sociala medier.

Det finns inte längre några för mobbningsoffer fredade zoner.

Christer Olsson

Leg. psykolog, som under mer än fyra decennier har arbetat med mobbnings- och kränkningsfrågor, främst inom skolans värld.

I inledningen av deras text finns en mening: Men sorgligt nog innebär sommarlovet för många framför allt en befrielse från sina plågoandar.

Denna mening visar på en remarkabel okunskap, som stör mig.

Sommarlovet är inte längre ett par månaders vila ifrån plågandets inferno!

Många elever som under skoldagarna blivit utsatta för kränkningar och trakasserier, fysiskt, genom sparkar, slag och knuffar, verbalt, genom att bli hotade, tilltalade med könsord eller annan nedsättande benämning, psykosocialt, genom utfrysning, ondskefull imitation, elaka suckar, miner och blickar, blir idag också mobbade under sommaren.

Åtskilliga av dessa elever blir inne i sina hem, på badstranden eller där de befinner sig, under hela sommarlovet – vissa elever varje dag! – utsatta för det jag sammanfattningsvis kallar för elektronisk mobbning, genom sms, mms, e-post och på olika sociala medier.

Det finns inte längre några för mobbningsoffer fredade zoner.

Christer Olsson

Leg. psykolog, som under mer än fyra decennier har arbetat med mobbnings- och kränkningsfrågor, främst inom skolans värld.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.