08 jul 2016 06:00

08 jul 2016 06:00

Skövde ökar takten på byggandet

DEBATT: replik

Svar till Robert Ciabatti (S) i SLA 6/7

Det byggs mer än på länge i Skövde. Och det behövs. Alliansen i Skövde har höjt ambitionsnivån och takten i byggandet har skruvats upp. Skövde har dessutom de senaste åren blivit alltmer attraktivt och nu vill fler än någonsin bo här. I detta läge är Moderaternas inställning att alla bostäder behövs, alltifrån hyresrätter till villor och bostadsrätter.

Robert Ciabatti (S) skriver i en debattartikel, befriad från förslag om verkningsfulla åtgärder, att Socialdemokraterna nu minsann vill öka takten ytterligare i bostadsbyggandet till 500 bostäder om året. Bra, men det kallas för att slå in öppna dörrar och låt oss förklara varför.

För det första pekar kommunens uppföljningar på att det i år kommer att färdigställas närmare 300 bostäder, vilket är en rejäl ökning jämfört mot förra året och en av de högsta leveranserna i kommunens historia. Ska då detta under innevarande år ökas omedelbart till 500? Det är orealistiskt. För det andra så visar uppföljningarna på att det nästa år färdigställs omkring 500 bostäder. Så där är Socialdemokraternas ambition i så fall redan löst, utan att de behövde göra något. Så skönt.

Betyder detta att Alliansen nu kan ta det lugnt och invänta att allt löser sig? Knappast. I den här byggtakten kommer vi snart att behöva få fram mer byggklar mark och nya planer. Flera områden är på väg och beslutade om, exempelvis den tredje och största etappen i Trädgårdsstaden, Arena-området, Frostaliden, Hasslum samt Mariesjö. Mer behövs och är på väg.

Vi skulle dock vara behjälpliga av en effektivare lagstiftning för det tar nu ofta över två år från första beslut till första spadtag. Det vore därför bra om den lokala socialdemokratin kunde driva på mot sin egen partiledning så att Löfven och Fridolin kan få nödvändiga förändringar på plats. Skövde och hela Sverige behöver det.

Katarina Jonsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Magnus Hammar Borsch (M)

byggnadsnämndens ordförande

 

Det byggs mer än på länge i Skövde. Och det behövs. Alliansen i Skövde har höjt ambitionsnivån och takten i byggandet har skruvats upp. Skövde har dessutom de senaste åren blivit alltmer attraktivt och nu vill fler än någonsin bo här. I detta läge är Moderaternas inställning att alla bostäder behövs, alltifrån hyresrätter till villor och bostadsrätter.

Robert Ciabatti (S) skriver i en debattartikel, befriad från förslag om verkningsfulla åtgärder, att Socialdemokraterna nu minsann vill öka takten ytterligare i bostadsbyggandet till 500 bostäder om året. Bra, men det kallas för att slå in öppna dörrar och låt oss förklara varför.

För det första pekar kommunens uppföljningar på att det i år kommer att färdigställas närmare 300 bostäder, vilket är en rejäl ökning jämfört mot förra året och en av de högsta leveranserna i kommunens historia. Ska då detta under innevarande år ökas omedelbart till 500? Det är orealistiskt. För det andra så visar uppföljningarna på att det nästa år färdigställs omkring 500 bostäder. Så där är Socialdemokraternas ambition i så fall redan löst, utan att de behövde göra något. Så skönt.

Betyder detta att Alliansen nu kan ta det lugnt och invänta att allt löser sig? Knappast. I den här byggtakten kommer vi snart att behöva få fram mer byggklar mark och nya planer. Flera områden är på väg och beslutade om, exempelvis den tredje och största etappen i Trädgårdsstaden, Arena-området, Frostaliden, Hasslum samt Mariesjö. Mer behövs och är på väg.

Vi skulle dock vara behjälpliga av en effektivare lagstiftning för det tar nu ofta över två år från första beslut till första spadtag. Det vore därför bra om den lokala socialdemokratin kunde driva på mot sin egen partiledning så att Löfven och Fridolin kan få nödvändiga förändringar på plats. Skövde och hela Sverige behöver det.

Katarina Jonsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Magnus Hammar Borsch (M)

byggnadsnämndens ordförande

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.