11 jul 2016 06:00

11 jul 2016 06:00

Vem skapade utanförskapet?

DEBATT

Tittar man tillbaka tre decennier i tiden så kan man knappast påstå att utvecklingen i Sverige har gått åt rätt håll.

Från att ha varit tre utanförskapsområden när dåvarande Folkpartiet började mäta 1990, så är man nu uppe i minst 186 stycken, vilket var värdet när man slutade mäta 2012. Under samma tidsperiod har antalet så kallade no go zoner för polisen gått från noll till 55 stycken.

Ansvariga för utvecklingen är en rad socialdemokratiska och borgerliga regeringar som tillåtit en invandring långt utöver vad Sverige orkar och har råd med. Resultatet är självklart, eftersom landet inte har resurser att ta hand om de människor man tillåtit att komma hit. Man har genom sin politik lyckats skapa ett stort antal utanförskapsområden, och fler blir det. Nu försöker man att på alla sätt att distansera sig från sitt ansvar. Både Allianspartierna och den rödgröna regeringen har på senare tid plockat upp ett antal Sverigedemokratiska förslag som syftar till att begränsa invandringen, men det gör inte deras ansvar mindre.

Beroende på vilken utredning eller analys man tittar på så har invandringen kostat skattebetalarna mellan 50 till 350 miljarder per år. Att som Stefan Löfven nu föreslog i sitt tal i Almedalen satsa drygt 200 miljoner på utsatta områden, varav ungefär hälften är myndighetskostnader, och tro att man ska lösa de integrationsproblem som hundratals, om inte tusentals, miljarder av skattebetalarnas pengar inte lyckats med på decennier, det är inget annat än politisk rökläggning eller möjligen dåligt omdöme. Skulle det ske så är det ett mirakel och inget annat.

Vad väljarna dessutom inte ska glömma bort är att alla partier, utom SD, också har sagt att så snart förhållandena normaliseras så ska man återgå till samma volymer på invandringen som tidigare. Hade jag röstat på något av de partierna skulle jag uppsöka närmaste riksdagsman och be vederbörande definiera normaliserade. Svaret kommer att avgöra Sveriges framtid. Om vi inte orkat ta hand om de människor som hittills invandrat till landet hur ska vi klara det om vi fortsätter med en invandring på samma nivå som tidigare? Vad väljarna borde kräva av ansvariga politiker är en långsiktig plan för avveckling av alla utanförskapsområden och no go zoner. Den som inte kan presentera en sådan plan är inte trovärdig i sin politik.

Stefan Hallberg

Sverigedemokraterna Karlsborg

Från att ha varit tre utanförskapsområden när dåvarande Folkpartiet började mäta 1990, så är man nu uppe i minst 186 stycken, vilket var värdet när man slutade mäta 2012. Under samma tidsperiod har antalet så kallade no go zoner för polisen gått från noll till 55 stycken.

Ansvariga för utvecklingen är en rad socialdemokratiska och borgerliga regeringar som tillåtit en invandring långt utöver vad Sverige orkar och har råd med. Resultatet är självklart, eftersom landet inte har resurser att ta hand om de människor man tillåtit att komma hit. Man har genom sin politik lyckats skapa ett stort antal utanförskapsområden, och fler blir det. Nu försöker man att på alla sätt att distansera sig från sitt ansvar. Både Allianspartierna och den rödgröna regeringen har på senare tid plockat upp ett antal Sverigedemokratiska förslag som syftar till att begränsa invandringen, men det gör inte deras ansvar mindre.

Beroende på vilken utredning eller analys man tittar på så har invandringen kostat skattebetalarna mellan 50 till 350 miljarder per år. Att som Stefan Löfven nu föreslog i sitt tal i Almedalen satsa drygt 200 miljoner på utsatta områden, varav ungefär hälften är myndighetskostnader, och tro att man ska lösa de integrationsproblem som hundratals, om inte tusentals, miljarder av skattebetalarnas pengar inte lyckats med på decennier, det är inget annat än politisk rökläggning eller möjligen dåligt omdöme. Skulle det ske så är det ett mirakel och inget annat.

Vad väljarna dessutom inte ska glömma bort är att alla partier, utom SD, också har sagt att så snart förhållandena normaliseras så ska man återgå till samma volymer på invandringen som tidigare. Hade jag röstat på något av de partierna skulle jag uppsöka närmaste riksdagsman och be vederbörande definiera normaliserade. Svaret kommer att avgöra Sveriges framtid. Om vi inte orkat ta hand om de människor som hittills invandrat till landet hur ska vi klara det om vi fortsätter med en invandring på samma nivå som tidigare? Vad väljarna borde kräva av ansvariga politiker är en långsiktig plan för avveckling av alla utanförskapsområden och no go zoner. Den som inte kan presentera en sådan plan är inte trovärdig i sin politik.

Stefan Hallberg

Sverigedemokraterna Karlsborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.