12 jul 2016 06:00

12 jul 2016 06:00

Moderaternas dubbelmoral

POLITIK

Partiledaren för Moderaterna, Anna Kinberg Batra, intervjuas i tv. En del av tiden, ägnar hon åt att kritisera de människor, som uppbär så kallat försörjningsstöd. Och det kan man väl göra om det inte går rätt till. Exempelvis de människor, som vårt samhälle aldrig kan undvika, tyvärr, de som inte har någon större lust att göra någonting, utan försörjningen skall komma ändå. Fram med blåslampan, men att generalisera, som Kinberg Batra gör, är inte juste.

Och dessutom är kritiken åt motsatt håll obefintlig. Alltså, de ekonomiskt välbärgade som gömmer undan pengar i så kallade skatteparadis, nu senast i uppdagandet av bolag i Sverige, som hjälpte till att gömma pengar i Panama. Ett av många ställen dit pengar kan flyttas för att undvika skatt.

Eftersom en stor del av den moderata väljarkåren finns bland de ekonomiskt välbärgade, är därför kritik åt det hållet inte så populär.

Så vilka ska stå för moral och hederlighet? Och hur är bedömningen av vad som är moral och ärlighet?

På hederlig svenska kallas detta för dubbelmoral.

Conny Östling

Och dessutom är kritiken åt motsatt håll obefintlig. Alltså, de ekonomiskt välbärgade som gömmer undan pengar i så kallade skatteparadis, nu senast i uppdagandet av bolag i Sverige, som hjälpte till att gömma pengar i Panama. Ett av många ställen dit pengar kan flyttas för att undvika skatt.

Eftersom en stor del av den moderata väljarkåren finns bland de ekonomiskt välbärgade, är därför kritik åt det hållet inte så populär.

Så vilka ska stå för moral och hederlighet? Och hur är bedömningen av vad som är moral och ärlighet?

På hederlig svenska kallas detta för dubbelmoral.

Conny Östling

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.