13 jul 2016 06:00

13 jul 2016 06:00

Ett nej ska alltid vara ett nej

DEBATT: Sexuella övergrepp

Nu är det den tid på året som vi alla väntat på, nämligen sommar. Sommar som vi brukar förknippa med glädje, sol och kärlek. Tyvärr innefattar den här årstiden betydligt mer än så. Jag önskar jag kunde säga att den innehöll ännu mera kärlek och glädje men nej, det kan jag inte, för så är det inte.

Den här årstiden utsätts framförallt unga kvinnor som mest för sexuella övergrepp. Det kan handla om när vi unga kvinnor går hem från krogen, när vi slutar jobbet eller när vi är ute på en eftermiddagspromenad. Det kan hända precis när som helst och precis vart som helst och det är det som skrämmer mig.

Att vi unga kvinnor ska få känna oss trygga och att vi unga kvinnor ska våga vara ensamma trots att solen har gått ned borde vara en självklarhet. Men så länge det finns framförallt män som är villiga att röra oss utan vårt samtycke så kommer vi inte att våga vara helt ensamma. Och så länge vi inte vågar vara ensamma så har vi ett stort problem. Ett problem som vi måste lösa men vi måste framförallt börja lösa det i rätt ände.

Vi måste för det första skärpa lagstiftningen och införa en samtyckeslag där ett nej är ett nej oavsett hur högt eller hur många gånger man sagt det. Det måste också bli mycket hårdare straff för de som utför sexuella brott, därmed skall inga frikännas så länge motparten inte gett ett samtycke.

Inte nog med att en stark och stabil lagstiftning samt hårdare straff måste införas, så måste kommunen också ta sitt ansvar. Därmed måste vi utöka våra resurser när det kommer till barn och ungdomar. Det finns ett otroligt stort mörkertal bland oss och vi måste nå ut till de som blivit utsatta och även till de som kommer att utsätta. Dels för att hjälpa till med en bearbetningsprocess och även för att hindra så många fall som möjligt.

Det gör vi genom en ungdomsmottagning med mer öppettider, även en starkare elevhälsa redan från grundskolan där elever kan känna sig trygga. Vi måste också ställa krav på att varje elev i varje klass eller grupp blir sedda, det gör vi dels genom att lägga in mest resurser i de lägsta åldersgrupperna samt rätt resurser från mellanstadiet och uppåt i samband med att man som person allt mer blir en individ som söker bekräftelse på ett eller annat sätt.

Vi måste ta det här på allvar nu. Det här har gått alldeles för långt. Alla män är inte våldtäktsmän, men alla män är potentiella våldtäktsmän när vi unga kvinnor går ensamma hem på kvällen med rädslan i halsgropen. Låt det inte vara så längre, låt oss unga kvinnor känna oss trygga. Snälla, låt oss arbeta mot det här ihop. Ett nej ska alltid vara ett nej.

Anna-Beata Stenberg

Ordförande Moderata Ungdomsförbundet, Mariestad

Den här årstiden utsätts framförallt unga kvinnor som mest för sexuella övergrepp. Det kan handla om när vi unga kvinnor går hem från krogen, när vi slutar jobbet eller när vi är ute på en eftermiddagspromenad. Det kan hända precis när som helst och precis vart som helst och det är det som skrämmer mig.

Att vi unga kvinnor ska få känna oss trygga och att vi unga kvinnor ska våga vara ensamma trots att solen har gått ned borde vara en självklarhet. Men så länge det finns framförallt män som är villiga att röra oss utan vårt samtycke så kommer vi inte att våga vara helt ensamma. Och så länge vi inte vågar vara ensamma så har vi ett stort problem. Ett problem som vi måste lösa men vi måste framförallt börja lösa det i rätt ände.

Vi måste för det första skärpa lagstiftningen och införa en samtyckeslag där ett nej är ett nej oavsett hur högt eller hur många gånger man sagt det. Det måste också bli mycket hårdare straff för de som utför sexuella brott, därmed skall inga frikännas så länge motparten inte gett ett samtycke.

Inte nog med att en stark och stabil lagstiftning samt hårdare straff måste införas, så måste kommunen också ta sitt ansvar. Därmed måste vi utöka våra resurser när det kommer till barn och ungdomar. Det finns ett otroligt stort mörkertal bland oss och vi måste nå ut till de som blivit utsatta och även till de som kommer att utsätta. Dels för att hjälpa till med en bearbetningsprocess och även för att hindra så många fall som möjligt.

Det gör vi genom en ungdomsmottagning med mer öppettider, även en starkare elevhälsa redan från grundskolan där elever kan känna sig trygga. Vi måste också ställa krav på att varje elev i varje klass eller grupp blir sedda, det gör vi dels genom att lägga in mest resurser i de lägsta åldersgrupperna samt rätt resurser från mellanstadiet och uppåt i samband med att man som person allt mer blir en individ som söker bekräftelse på ett eller annat sätt.

Vi måste ta det här på allvar nu. Det här har gått alldeles för långt. Alla män är inte våldtäktsmän, men alla män är potentiella våldtäktsmän när vi unga kvinnor går ensamma hem på kvällen med rädslan i halsgropen. Låt det inte vara så längre, låt oss unga kvinnor känna oss trygga. Snälla, låt oss arbeta mot det här ihop. Ett nej ska alltid vara ett nej.

Anna-Beata Stenberg

Ordförande Moderata Ungdomsförbundet, Mariestad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.