13 jul 2016 06:00

13 jul 2016 13:37

Sverige inte alltid världsbäst

DEBATT: Svenska värderingar

Blott Sverige svenska krusbär har, skrev skalden Carl Jonas Love Almqvist, i sommar aktuell i Läcköoperan Det går an. Den bygger på hans bok med samma namn, som utkom 1839 och med en kvinna, glasmästardottern Sara Videbeck från Lidköping som huvudperson. Därför kallas Almqvist i dag ofta för Sveriges förste feminist.

Jag undrar om han skulle ha ställt sig bakom partiledartalen i Almedalen nyligen om svenska modellen och svenska värderingar, enligt talarna överlägsna alla andra länders idéer. Jag tror knappast det. Almqvist lämnade Sverige för Tyskland och Bremen, där han dog för precis 150 år sen.

När den svenska modellen prövas i konkurrens med till exempel den norska visar det sig att många tusen sjuksköterskor, för närvarande 12 000, föredrar Norge, som betalar högre löner och erbjuder bättre arbetsvillkor och när den svenska modellen, där numera feminism ingår som en grundpelare, prövas visar det sig att England i veckan utser en kvinnlig premiärminister, något som Tyskland redan haft i Angela Merkel under en längre tid och USA får förhoppningsvis i höst en kvinnlig president. Det torde vara nödvändigt med ett regeringsskifte i Sverige för att vi skall få en statsminister, som är kvinna.

Sverige är ett fantastiskt land men vi skall nog vara lite försiktiga, när vi framhåller vårt land som världsbäst i alla avseenden. Det lilla Island visade sig vara betydligt bättre i fotbolls-EM och begreppet folkhem lånade vi faktiskt en gång i tiden från Tyskland.

Lars Hjertén (M)

 

Jag undrar om han skulle ha ställt sig bakom partiledartalen i Almedalen nyligen om svenska modellen och svenska värderingar, enligt talarna överlägsna alla andra länders idéer. Jag tror knappast det. Almqvist lämnade Sverige för Tyskland och Bremen, där han dog för precis 150 år sen.

När den svenska modellen prövas i konkurrens med till exempel den norska visar det sig att många tusen sjuksköterskor, för närvarande 12 000, föredrar Norge, som betalar högre löner och erbjuder bättre arbetsvillkor och när den svenska modellen, där numera feminism ingår som en grundpelare, prövas visar det sig att England i veckan utser en kvinnlig premiärminister, något som Tyskland redan haft i Angela Merkel under en längre tid och USA får förhoppningsvis i höst en kvinnlig president. Det torde vara nödvändigt med ett regeringsskifte i Sverige för att vi skall få en statsminister, som är kvinna.

Sverige är ett fantastiskt land men vi skall nog vara lite försiktiga, när vi framhåller vårt land som världsbäst i alla avseenden. Det lilla Island visade sig vara betydligt bättre i fotbolls-EM och begreppet folkhem lånade vi faktiskt en gång i tiden från Tyskland.

Lars Hjertén (M)

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.