14 jul 2016 06:00

14 jul 2016 06:00

FN:s tystnadskultur

FN

Jag lyssnar på Anders Kompass sommarprogram i P1. Och det är skrämmande lyssning. Han är FN-diplomaten som avslöjade sexuella övergrepp på barn, utförda av soldater i FN-tjänst. Barnen som skulle skyddas blev alltså istället utsatta av dem som skulle skydda dem.

För Anders Kompass blev livet ett helvete. FN satte munkavel på honom, och han blev av med jobbet. Detta fick under inga omständigheter komma ut. Det var tydligen viktigare för FN, än att barnen skulle skyddas från män med för små hjärnor.

Nu fick, som tur var, pressen nys om det här, och utredningar tillsattes som gav Anders Kompass rätt. Men det som är häpnadsväckande är FN:s agerande.

Från FN-högkvarteret i New York är det bra utsikt. Men den sträcker sig inte in i den verklighet, där livet pågår. FN-tjänstemännen, och kvinnorna, tycks sitta gott i sina skinnfåtöljer och väljer att inte bry sig och sätter istället munkavel på dem som rapporterar om det som sker.

FN, en relik som borde reformeras?

Conny Östling

För Anders Kompass blev livet ett helvete. FN satte munkavel på honom, och han blev av med jobbet. Detta fick under inga omständigheter komma ut. Det var tydligen viktigare för FN, än att barnen skulle skyddas från män med för små hjärnor.

Nu fick, som tur var, pressen nys om det här, och utredningar tillsattes som gav Anders Kompass rätt. Men det som är häpnadsväckande är FN:s agerande.

Från FN-högkvarteret i New York är det bra utsikt. Men den sträcker sig inte in i den verklighet, där livet pågår. FN-tjänstemännen, och kvinnorna, tycks sitta gott i sina skinnfåtöljer och väljer att inte bry sig och sätter istället munkavel på dem som rapporterar om det som sker.

FN, en relik som borde reformeras?

Conny Östling

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.