15 jul 2016 06:00

15 jul 2016 06:00

Skattesmitarna urholkar ekonomin

SKATTER

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra hävdar på sin hemsida att grunden för allt är ekonomin. Men frågan är vad hon egentligen menar med sin tolkning av hur pengarna ska fördelas med tanke på att den rika makteliten enligt nationalekonom Daniel Waldenström undanhåller svenska staten uppskattningsvis 1 300 miljarder kronor i skatt, ett skattebortfall som urholkar hela den svenska välfärdsekonomin.

Den rika maktelit som nationalekonom Daniel Waldenström talar om representeras till största delen av Anna Kinberg Batras väljare eftersom skatten för en moderat är detsamma som det röda skynket för en tjur. Med detta i åtanke är det inte konstigt att verkligheten ser ut som den gör men skulle alla dessa undanhållna miljarder hamna i statskassan så skulle vi, precis som länsåklagare Brynolf Wendt en gång i tiden gjorde gällande, ha en marginalskatt på 16–18 procent och det borde väl till och med för en skattesmitare vara godtagbart med tanke på allt gott det skulle bidra till för samhället.

Kent Rohdin

Den rika maktelit som nationalekonom Daniel Waldenström talar om representeras till största delen av Anna Kinberg Batras väljare eftersom skatten för en moderat är detsamma som det röda skynket för en tjur. Med detta i åtanke är det inte konstigt att verkligheten ser ut som den gör men skulle alla dessa undanhållna miljarder hamna i statskassan så skulle vi, precis som länsåklagare Brynolf Wendt en gång i tiden gjorde gällande, ha en marginalskatt på 16–18 procent och det borde väl till och med för en skattesmitare vara godtagbart med tanke på allt gott det skulle bidra till för samhället.

Kent Rohdin

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.