20 jul 2016 09:00

20 jul 2016 09:00

Glöm inte tjänstepension när ni byter jobb

PENSION

I takt med att den allmänna pensionen från staten minskar kommer tjänstepensionen från arbetsgivaren att bli allt viktigare för storleken på den totala pensionen.

Den som saknar tjänstepension får som pensionär ofta klara sig på knappt hälften av den tidigare lönen i allmän pension. Den som också har tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen i pension.

Tyvärr underskattar många svenskar tjänstepensionens betydelse och tror att privat sparande är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Men det krävs att du sätter av många tusenlappar varje månad om du genom eget sparande ska kompensera för en utebliven tjänstepension. Få klarar det.

Exempelvis har den genomsnittlige privatanställde tjänstemannen i Västra Götaland, med den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, en tjänstepensionsprognos på 8 200 kronor per månad. Det är pengar som gör stor skillnad i plånboken som pensionär.

Hur vet man då om arbetsgivaren erbjuder tjänstepension? Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension med bra villkor. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt. Om du är osäker –fråga!

Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension –förhandla dig till det. En rimlig nivå kan vara mellan 4 och 10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar. Ju högre lön du har, desto högre procentsats krävs för att kompensera för inkomsttaket i den allmänna pensionen.

Att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension är det viktigaste pensionsvalet du kan göra. Så om du funderar på att se dig om efter ett nytt jobb till hösten, glöm inte att fråga om tjänstepensionen. En bra arbetsgivare ger dig en schysst lön, både nu och i framtiden.

Tomas Carlsson

Pensionsexpert på tjänstepensionsföretaget Collectum

Den som saknar tjänstepension får som pensionär ofta klara sig på knappt hälften av den tidigare lönen i allmän pension. Den som också har tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen i pension.

Tyvärr underskattar många svenskar tjänstepensionens betydelse och tror att privat sparande är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Men det krävs att du sätter av många tusenlappar varje månad om du genom eget sparande ska kompensera för en utebliven tjänstepension. Få klarar det.

Exempelvis har den genomsnittlige privatanställde tjänstemannen i Västra Götaland, med den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, en tjänstepensionsprognos på 8 200 kronor per månad. Det är pengar som gör stor skillnad i plånboken som pensionär.

Hur vet man då om arbetsgivaren erbjuder tjänstepension? Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension med bra villkor. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt. Om du är osäker –fråga!

Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension –förhandla dig till det. En rimlig nivå kan vara mellan 4 och 10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar. Ju högre lön du har, desto högre procentsats krävs för att kompensera för inkomsttaket i den allmänna pensionen.

Att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension är det viktigaste pensionsvalet du kan göra. Så om du funderar på att se dig om efter ett nytt jobb till hösten, glöm inte att fråga om tjänstepensionen. En bra arbetsgivare ger dig en schysst lön, både nu och i framtiden.

Tomas Carlsson

Pensionsexpert på tjänstepensionsföretaget Collectum

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.