28 jul 2016 06:00

28 jul 2016 06:00

Låt lodjuret leva

DEBATT

Det lodjur som nu uppehåller sig i gränslandet Karlsborgs och Askersunds kommun ska nu skjutas, skyddsjakt kallas det.

Varför? Jo, den följer sin nedärvda instinkt som alla lodjur är födda med, alltid haft och kommer alltid att ha. Det jagar den föda som finns tillgängligt och i brist på annat och om det råkar finnas får i närheten så löper fåret risk att bli lodjursmat, helt naturligt.

När vi nu en gång bestämt att vi ska ha lodjur i vår fauna så måste vi ta konsekvenserna av detta och acceptera att den tar av den föda som finns att tillgå.

Därför är det obegripligt och befängt att tillämpa ”skyddsjakt” på en individ som följer sitt normala beteende. Kan vi inte acceptera ett lodjurs normala beteende ska vi inga lodjur ha i landet annat än i våra djurparker, Låt lodjuret leva, annars kan vi bedriva ”skyddsjakt” på hela vår lodjurstam.

Jägare

Varför? Jo, den följer sin nedärvda instinkt som alla lodjur är födda med, alltid haft och kommer alltid att ha. Det jagar den föda som finns tillgängligt och i brist på annat och om det råkar finnas får i närheten så löper fåret risk att bli lodjursmat, helt naturligt.

När vi nu en gång bestämt att vi ska ha lodjur i vår fauna så måste vi ta konsekvenserna av detta och acceptera att den tar av den föda som finns att tillgå.

Därför är det obegripligt och befängt att tillämpa ”skyddsjakt” på en individ som följer sitt normala beteende. Kan vi inte acceptera ett lodjurs normala beteende ska vi inga lodjur ha i landet annat än i våra djurparker, Låt lodjuret leva, annars kan vi bedriva ”skyddsjakt” på hela vår lodjurstam.

Jägare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.