05 aug 2016 06:00

05 aug 2016 06:00

Drömmen om den gränslösa kärleken

PRIDE

Skövde Pride berättar på sin Facebooksida att festivalen i Skövde 2016 ska genomföras under temat gränslös, som i, ”oändlig, oerhörd, utan begränsning och utan gräns”.

Och när det handlar om Pridefestival handlar det naturligtvis om att befria kärleken och i den befrielsen ligger ju drömmen om den gränslösa kärleken.

Alla kan kanske, liksom, inte älska alla men drömmen om gränslös kärlek är också drömmen om att människors befrielse från förakt och hat. Hatet erkänner sällan gränser och själva idén om att skapa regler för hatet leder oss till det ”rättfärdiga” kriget som inte finns.

Det finns spontant våld som kan förlåtas men aldrig några rättfärdiga krigshandlingar. Skövde Pridefestival har valt ett tema som säger oss att denna oändliga dröm om gränslös kärlek lever. Drömmen som äger den oerhörda bilden av en värld där människorna är befriade från hat. Människor befriade från hat och förakt behöver inga gränser. Att sätta en gräns för vem och för hur mycket vi får hata är inte kärlek.

Men det är här och nu vi som drömmer måste visa att vi finns i verkligheten och tror att det är möjligt. Skövde Pride skriver: ”Stora drömmar om en bättre värld som ändå inte kräver mer än att ställa upp i det lilla enkla med att ställa upp för allas rätt att vara sig själva, att bli sedda för mer än bara en aspekt av sitt liv eller levnadssätt och att få passa in i många olika sammanhang.” Drömmen om gränslös kärlek är ett av de frön som måste vattnas och skötas med stor omsorg i denna unika tid i människans historia då fri opinionsbildning är möjlig.

Kjell Ambertson

Medlem i Fi Skövde

Och när det handlar om Pridefestival handlar det naturligtvis om att befria kärleken och i den befrielsen ligger ju drömmen om den gränslösa kärleken.

Alla kan kanske, liksom, inte älska alla men drömmen om gränslös kärlek är också drömmen om att människors befrielse från förakt och hat. Hatet erkänner sällan gränser och själva idén om att skapa regler för hatet leder oss till det ”rättfärdiga” kriget som inte finns.

Det finns spontant våld som kan förlåtas men aldrig några rättfärdiga krigshandlingar. Skövde Pridefestival har valt ett tema som säger oss att denna oändliga dröm om gränslös kärlek lever. Drömmen som äger den oerhörda bilden av en värld där människorna är befriade från hat. Människor befriade från hat och förakt behöver inga gränser. Att sätta en gräns för vem och för hur mycket vi får hata är inte kärlek.

Men det är här och nu vi som drömmer måste visa att vi finns i verkligheten och tror att det är möjligt. Skövde Pride skriver: ”Stora drömmar om en bättre värld som ändå inte kräver mer än att ställa upp i det lilla enkla med att ställa upp för allas rätt att vara sig själva, att bli sedda för mer än bara en aspekt av sitt liv eller levnadssätt och att få passa in i många olika sammanhang.” Drömmen om gränslös kärlek är ett av de frön som måste vattnas och skötas med stor omsorg i denna unika tid i människans historia då fri opinionsbildning är möjlig.

Kjell Ambertson

Medlem i Fi Skövde

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.