11 aug 2016 06:00

11 aug 2016 06:00

Äldres mat måste få högre prioritet

MAT

Diskussionen om den omtalade Sala-maten i hemtjänsten har knappt hunnit tystna förrän upphandling sker med Fazer food AB.

Liberalerna har gång på gång lovats att inför upphandling först undersöka hur vi kan klara mathållningen lokalt på hemmaplan. Det finns inte brist på kök i Skövde kommun. Tekniska möjligheter med värmeskåp i bilar för leveranser finns. Nu är vi än en gång låsta under två år. Denna gång får vi inte låta tåget gå, utan snabbt ta tag i processen hur hemtjänstens mat åter ska kunna lagas på hemmaplan.

Liberalerna i Skövde har också talat med restauranger som är villiga att leverera mat till äldre inom hemtjänsten. Låt äldre välja såväl leverantör som meny. Från Liberalerna anser vi att vi bör komma tillbaka till att varm mat serveras direkt i hemmet till de äldre som önskar. Vi är inte tillfredsställda med att maten kommer hem i en vecko-transport.

Att sätta äldrematen högt på prioriteringslistan är viktigt för Liberalerna i Skövde. Kommunen är framgångsrik vad gäller offentlig mat. Våra skolkockar vinner regelbundet priser i olika tävlingar. Vi Liberaler har inom Alliansen skapat resurser för utbildning av kockar inom äldreområdet. Vi vill fokusera på äldres önskemål om mat och måltider.

Det är också viktigt att belysa att äldre inom hemtjänst och hemsjukvård ofta är i behov av läkemedel och ibland kosttillskott. Läkemedel är förmodligen den mest välkontrollerade konsumentprodukten. För oss känns det viktigt att uppmärksamma att matlust och smak kan påverkas. Därför är aptitlig mat extra viktig. I utredningen om kostorganisation 2012 fokuserades mycket på mat lagad från grunden. Låt oss inte fortsatt försitta chansen att kunna leverera lokal mat till våra äldre.

Ulla-Britt Hagström

Ordförande Liberalerna i Skövde

Christer Winbäck

Gruppledare Liberalerna i Skövde

 

Liberalerna har gång på gång lovats att inför upphandling först undersöka hur vi kan klara mathållningen lokalt på hemmaplan. Det finns inte brist på kök i Skövde kommun. Tekniska möjligheter med värmeskåp i bilar för leveranser finns. Nu är vi än en gång låsta under två år. Denna gång får vi inte låta tåget gå, utan snabbt ta tag i processen hur hemtjänstens mat åter ska kunna lagas på hemmaplan.

Liberalerna i Skövde har också talat med restauranger som är villiga att leverera mat till äldre inom hemtjänsten. Låt äldre välja såväl leverantör som meny. Från Liberalerna anser vi att vi bör komma tillbaka till att varm mat serveras direkt i hemmet till de äldre som önskar. Vi är inte tillfredsställda med att maten kommer hem i en vecko-transport.

Att sätta äldrematen högt på prioriteringslistan är viktigt för Liberalerna i Skövde. Kommunen är framgångsrik vad gäller offentlig mat. Våra skolkockar vinner regelbundet priser i olika tävlingar. Vi Liberaler har inom Alliansen skapat resurser för utbildning av kockar inom äldreområdet. Vi vill fokusera på äldres önskemål om mat och måltider.

Det är också viktigt att belysa att äldre inom hemtjänst och hemsjukvård ofta är i behov av läkemedel och ibland kosttillskott. Läkemedel är förmodligen den mest välkontrollerade konsumentprodukten. För oss känns det viktigt att uppmärksamma att matlust och smak kan påverkas. Därför är aptitlig mat extra viktig. I utredningen om kostorganisation 2012 fokuserades mycket på mat lagad från grunden. Låt oss inte fortsatt försitta chansen att kunna leverera lokal mat till våra äldre.

Ulla-Britt Hagström

Ordförande Liberalerna i Skövde

Christer Winbäck

Gruppledare Liberalerna i Skövde

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.