12 aug 2016 06:00

12 aug 2016 06:00

Inte en lugn stund i motionsbassängen

DEBATT

I bassängen är det fullt med barn. Det dyks och hoppas från kanten, det tjoas, skriks och gapas. Några barn simmar fram och tillbaka tvärsöver en av banorna, det hängs och klängs på banlinorna.

Du kanske tror att detta är en beskrivning av lyckliga, lekande barn i bassängen på Billingehus eller upplevelsebadet på Arena Skövde? Nej, hade det varit det så hade den här insändaren inte blivit skriven. Detta är tyvärr verkligheten i motionssimbassängen på Arenan.

Jag, och säkert alla andra motionssimmare som är här idag - och andra dagar då det är skollov - får inte njuta av vår träningsstund. Istället får vi hoppas att barnet som står vid kanten inte hoppar i precis när en ska passera där och således hoppar på mig, eller hoppar i bredvid och stänker vatten så att en riskerar att få en dusch rätt i ögonen. Vi riskerar att inte kunna slå vårt personliga rekord på 1000 m som vi hade sett fram emot den dagen, för plötsligt får man väja eller ta en omväg för att en klunga barn leker just där man simmar.

Man kan inte få en lugn och tyst stund medan man ”blow out some steam” i bassängen efter en hård arbetsdag, för ljudnivån är inte av denna värld. En man crawlar på snabbanan, men stoppas ideligen av barn som simmar tvärsöver banan eller klänger på banlinan precis framför honom. Det finns många vuxna runtom bassängen.

Ingen verkar dock vara förälder till något av barnen i bassängen, ingen säger i alla fall till att de ska flytta sig från banan där mannen crawlar eller vänta med att hoppa i tills kvinnan/mannen som motionssimmar där har passerat. Ingen säger att barnen inte behöver skrika, att de hörs ändå. Jo, en förälder sa faktiskt till barnet som skrek något precis när jag passerade en halvmeter ifrån.

Men, i övrigt tänker ingen på att visa hänsyn åt dem som bassängen faktiskt är till för – oss motionssimmare. Mannen som crawlar ger upp och byter till en av motionsbanorna. Här kan han inte simma i samma tempo som i snabbanan, för här måste han hålla koll på och anpassa sin fart till oss som motionssimmar.

Ingen av arenans personal syns till. Jo, de som står i kassan, men de står med ryggen till. En i personalen sticker in huvudet och ler mot den vuxne som just kommer emot henne och sedan försvinner hon kvickt. Två av arenans personal går förbi bassängen in genom dörren till rehabbassängen, de tittar inte ens mot motionsbassängen, fastän bara ljudnivån i sig borde säga dem att här behöver någon komma och styra upp.

Snälla Arena Skövde, värna om vår fina motionsbassäng! Låt det vara just en bassäng för motion och träning. Det står ju faktiskt till och med en lapp på dörren in till bassängen att det inte ska vara lek där, se till att det följs! Tyvärr räcker det inte med den där lappen, barnen och inte heller deras föräldrar följer den ju, då måste ni se till att ordningen hålls.

Låt oss som kommer till arenan för att motions- och träningssimma kunna göra det, utan massa skrik och gap och barn överallt. Nej, en motionssimmare får väl helt enkelt stå ut, snart är ju sommarlovet slut och en får lite frid till dess det är dags för höstlovet.

Besviken motionssimmare

 

Du kanske tror att detta är en beskrivning av lyckliga, lekande barn i bassängen på Billingehus eller upplevelsebadet på Arena Skövde? Nej, hade det varit det så hade den här insändaren inte blivit skriven. Detta är tyvärr verkligheten i motionssimbassängen på Arenan.

Jag, och säkert alla andra motionssimmare som är här idag - och andra dagar då det är skollov - får inte njuta av vår träningsstund. Istället får vi hoppas att barnet som står vid kanten inte hoppar i precis när en ska passera där och således hoppar på mig, eller hoppar i bredvid och stänker vatten så att en riskerar att få en dusch rätt i ögonen. Vi riskerar att inte kunna slå vårt personliga rekord på 1000 m som vi hade sett fram emot den dagen, för plötsligt får man väja eller ta en omväg för att en klunga barn leker just där man simmar.

Man kan inte få en lugn och tyst stund medan man ”blow out some steam” i bassängen efter en hård arbetsdag, för ljudnivån är inte av denna värld. En man crawlar på snabbanan, men stoppas ideligen av barn som simmar tvärsöver banan eller klänger på banlinan precis framför honom. Det finns många vuxna runtom bassängen.

Ingen verkar dock vara förälder till något av barnen i bassängen, ingen säger i alla fall till att de ska flytta sig från banan där mannen crawlar eller vänta med att hoppa i tills kvinnan/mannen som motionssimmar där har passerat. Ingen säger att barnen inte behöver skrika, att de hörs ändå. Jo, en förälder sa faktiskt till barnet som skrek något precis när jag passerade en halvmeter ifrån.

Men, i övrigt tänker ingen på att visa hänsyn åt dem som bassängen faktiskt är till för – oss motionssimmare. Mannen som crawlar ger upp och byter till en av motionsbanorna. Här kan han inte simma i samma tempo som i snabbanan, för här måste han hålla koll på och anpassa sin fart till oss som motionssimmar.

Ingen av arenans personal syns till. Jo, de som står i kassan, men de står med ryggen till. En i personalen sticker in huvudet och ler mot den vuxne som just kommer emot henne och sedan försvinner hon kvickt. Två av arenans personal går förbi bassängen in genom dörren till rehabbassängen, de tittar inte ens mot motionsbassängen, fastän bara ljudnivån i sig borde säga dem att här behöver någon komma och styra upp.

Snälla Arena Skövde, värna om vår fina motionsbassäng! Låt det vara just en bassäng för motion och träning. Det står ju faktiskt till och med en lapp på dörren in till bassängen att det inte ska vara lek där, se till att det följs! Tyvärr räcker det inte med den där lappen, barnen och inte heller deras föräldrar följer den ju, då måste ni se till att ordningen hålls.

Låt oss som kommer till arenan för att motions- och träningssimma kunna göra det, utan massa skrik och gap och barn överallt. Nej, en motionssimmare får väl helt enkelt stå ut, snart är ju sommarlovet slut och en får lite frid till dess det är dags för höstlovet.

Besviken motionssimmare

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.