17 aug 2016 06:00

17 aug 2016 06:00

Politiken skapar lidandet

KÖTTINDUSTRIN

Signaturen Vallan skriver i SLA 13/8 att jag saknar kunskaper om djur och anklagar bönder för att vara djurplågare. Det stämmer inte. Det är politiken som skapar det extrema lidandet inom köttindustrin. Får bönderna rätt ekonomiska morötter så kan de visa vägen till framtidens växtbaserade jordbruk.

Vallan undrar vad vi ska göra med tamdjuren om alla blev veganer. De ska vi ta hand om på samma kärleksfulla sätt som vi behandlar sällskapsdjuren. Men köttindustrin får inte föda upp nya djur.

Köttskatt kombinerat med sänkt moms på grönsaker hjälper effektivt bönderna att ställa om till ett hållbart jordbruk. Djurindustrin står för 14,5 procent av växthusgasutsläppen medan transportsektorn står för 13,5 procent. Varför ska 60–70 procent av priset på den miljöfarliga bensinen bestå av skatt, medan köttet både har en skattesubventionerad produktion och en låg moms på 12 procent? Det är absurt.

Jag gillar bönder och det tror jag de flesta andra veganer också gör. Det är jordbrukspolitiken som är galen.

Jonas Norberg

Vallan undrar vad vi ska göra med tamdjuren om alla blev veganer. De ska vi ta hand om på samma kärleksfulla sätt som vi behandlar sällskapsdjuren. Men köttindustrin får inte föda upp nya djur.

Köttskatt kombinerat med sänkt moms på grönsaker hjälper effektivt bönderna att ställa om till ett hållbart jordbruk. Djurindustrin står för 14,5 procent av växthusgasutsläppen medan transportsektorn står för 13,5 procent. Varför ska 60–70 procent av priset på den miljöfarliga bensinen bestå av skatt, medan köttet både har en skattesubventionerad produktion och en låg moms på 12 procent? Det är absurt.

Jag gillar bönder och det tror jag de flesta andra veganer också gör. Det är jordbrukspolitiken som är galen.

Jonas Norberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.