26 aug 2016 06:00

26 aug 2016 06:00

Ägarna får sköta om djuren tills de dör

KÖTTINDUSTRIN

Replik till Vallan, som i rådande vegandebatt undrar vem som skulle vilja sköta mjölkkor, grisar, kycklingar och andra djur om dessa inte producerar något åt oss. (SLA 23/8.)

Mitt förslag är att den som äger såna djur sköter om dem tills de dör en naturlig död, och att man bestämmer sig för att inte skaffa några nya såna djur. Och fattas det pengar för denna (kortvariga) skötsel så kan exempelvis staten gå emellan och ge bidrag.

När det gäller de vilda djuren, hur kan vi hålla efter dem på ett kärleksfullt sätt? Ett sätt är att låta dem få vara ifred. Och skulle till exempel älgstammen bli för stor, då kan vi fånga in och kastrera ett visst antal älgtjurar. Detsamma kan man göra med andra vilda djur.

Vallan frågar: ”Ska vi göra slut på alla idisslare såväl tama som vilda för att de släpper ut växthusgaser?”

Nej, det behöver vi inte göra. Är växthusgaserna bara i lagom proportioner så utgör dessa ingen skada för oss. Naturen har en slags inneboende kraft att ta hand om allt som inte är ”lagom” för oss.

Benny Sikter

Mitt förslag är att den som äger såna djur sköter om dem tills de dör en naturlig död, och att man bestämmer sig för att inte skaffa några nya såna djur. Och fattas det pengar för denna (kortvariga) skötsel så kan exempelvis staten gå emellan och ge bidrag.

När det gäller de vilda djuren, hur kan vi hålla efter dem på ett kärleksfullt sätt? Ett sätt är att låta dem få vara ifred. Och skulle till exempel älgstammen bli för stor, då kan vi fånga in och kastrera ett visst antal älgtjurar. Detsamma kan man göra med andra vilda djur.

Vallan frågar: ”Ska vi göra slut på alla idisslare såväl tama som vilda för att de släpper ut växthusgaser?”

Nej, det behöver vi inte göra. Är växthusgaserna bara i lagom proportioner så utgör dessa ingen skada för oss. Naturen har en slags inneboende kraft att ta hand om allt som inte är ”lagom” för oss.

Benny Sikter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.