06 sep 2016 06:00

06 sep 2016 06:00

Aldrig mera Bokmässan!

BOKMÄSSAN

Under många år har Bokmässan i Göteborg varit höstens höjdpunkt för mig och tusentals andra besökare. Vi har tyckt att mässan har stått upp för mänskliga rättigheter och värnat demokratin.

Tills nu.

Aldrig någonsin mer att jag kommer att besöka Bokmässan eftersom ledningen nu släpper in nazister.

Redan som tioåring förstod jag vad nazisternas budskap stod för, eftersom mina släktingar tog emot överlevande judar som kom med de vita bussarna till Skåne.

Nazister står för allt annat än yttrandefrihet. Som om det inte skulle räcka med utrotningen av miljoner människor under andra världskriget har nazister i nutid i Sverige mördat och begått hatbrott mot oliktänkande, homosexuella och invandrare.

Har Bokmässans ledning redan glömt den mördade tonåringen John Hron från Kungälv? Redan glömt de tusentals hatbrott mot människor som har flytt hit undan krig och terror? Redan glömt alla bränder mot flyktingförläggningar under förra hösten?

Vilka tror ni står bakom de brotten?

Till Bokmässans ledning: det kostar mer att sälja sin själ än att betala för ett avtalsbrott. Jag kan bara hoppas att fler än jag protesterar och läser förföljda författare istället för att sponsra en mässa som inte kan visa civilkurage.

Gunilla Bosaeus

Tills nu.

Aldrig någonsin mer att jag kommer att besöka Bokmässan eftersom ledningen nu släpper in nazister.

Redan som tioåring förstod jag vad nazisternas budskap stod för, eftersom mina släktingar tog emot överlevande judar som kom med de vita bussarna till Skåne.

Nazister står för allt annat än yttrandefrihet. Som om det inte skulle räcka med utrotningen av miljoner människor under andra världskriget har nazister i nutid i Sverige mördat och begått hatbrott mot oliktänkande, homosexuella och invandrare.

Har Bokmässans ledning redan glömt den mördade tonåringen John Hron från Kungälv? Redan glömt de tusentals hatbrott mot människor som har flytt hit undan krig och terror? Redan glömt alla bränder mot flyktingförläggningar under förra hösten?

Vilka tror ni står bakom de brotten?

Till Bokmässans ledning: det kostar mer att sälja sin själ än att betala för ett avtalsbrott. Jag kan bara hoppas att fler än jag protesterar och läser förföljda författare istället för att sponsra en mässa som inte kan visa civilkurage.

Gunilla Bosaeus

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.