07 sep 2016 06:00

07 sep 2016 06:00

Har vi åsikts- och yttrandefrihet i Sverige eller …

Debatt:

Hotell Gustav Fröding i Karlstad, som tillhör koncernen Best Western, ställde in f.d. Bopperssångaren Peter Jezewskis julkonsert på hotellet. Peter Jezewski hade spelat i samband med Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg och sade sig också sympatisera med Sverigedemokraternas politik. Totalt har det inställda evenemanget kostat sångaren en halv miljon kronor.

Vd för hotell Gustav Fröding motiverade sitt beslut med att man inte delade SD:s värderingar då man hade sina rötter bland nynazistiska organisationer. Att koncernledningen senare tvingat vd:n att ändra sitt beslut och be om ursäkt hjälper inte Peter Jezewski.

Händelsen är bara en, i en lång rad liknande händelser som inträffat de senaste åren. Andra exempel är Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof som sparkats från sitt arbete som lärare p.g.a. sina politiska åsikter och ett antal fackliga ombud som fått sparken från sina uppdrag av samma anledning. Inte för att man misskött sig på något sätt, utan just för sin politiska uppfattning.

Den bärande motiveringen från de människor som fattat dessa beslut är densamma som vd:n för hotell Gustav Fröding. Man säger att man inte delar Sverigedemokraternas värdegrund och hänvisar till att partiet i historisk tid haft medlemmar med anknytning till nynazistiska rörelser. Att dessa människor sedan länge är avpolletterade från partiet tar man ingen hänsyn till.

Jag har alltid funderat över vilken värdegrund de människor har som fattar de här besluten, speciellt om man gör en återblick i historisk tid över vad olika partier och deras företrädare i riksdagen sysslat med och vilka kopplingar de haft i sitt politiska arbete.

Är det den historiska socialdemokratiska värdegrunden med etableringen av Statens institut för rasbiologi, tvångssteriliseringar av mindre bemedlade och makarna Myrdals plädering för förädling av folkmaterialet man tycker är en bra värdegrund?

Eller är det kanske Vänsterpartiets, tidigare Kommunisternas värdegrund, som med Hilding Hagberg i spetsen, drev det svenska Kommunistpartiet som en filial till sovjetkommunisterna? Denna gren av politiken som är ansvarig för hundratals miljoner människors död. För personer med dåligt minne kan jag rekommendera Staffan Skotts bok Aldrig mer.

Eller är det möjligen värderingarna från den tidigare moderate riksdagsmannen Rolf Clarksson som gäller? Rolf Clarksson var under 30-talet ledare för den nazistorienterade Fosterländsk Enad Ungdom, FEU. Clarksson satt i riksdagen för Moderaterna fram till 1994 och innehade också ett antal styrelseposter, t.ex. i Transportrådet.

Exemplen är många och faktum är att det bara är Miljöpartiet som saknar bruna rester i sitt bagage.

Förmodligen kommer vi aldrig att få svar på ovanstående frågor. Det finns nämligen ingen mediarepresentant som vågar fråga de människor som hänvisar till Sverigedemokraternas historia vilken värdegrund de själva har. Skulle de göra det så skulle de mediarepresentanterna bli lika utfrysta som Peter Jezewski, Richard Jomshof med flera.

Stefan Hallberg

Sverigedemokraterna Karlsborg

Hotell Gustav Fröding i Karlstad, som tillhör koncernen Best Western, ställde in f.d. Bopperssångaren Peter Jezewskis julkonsert på hotellet. Peter Jezewski hade spelat i samband med Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg och sade sig också sympatisera med Sverigedemokraternas politik. Totalt har det inställda evenemanget kostat sångaren en halv miljon kronor.

Vd för hotell Gustav Fröding motiverade sitt beslut med att man inte delade SD:s värderingar då man hade sina rötter bland nynazistiska organisationer. Att koncernledningen senare tvingat vd:n att ändra sitt beslut och be om ursäkt hjälper inte Peter Jezewski.

Händelsen är bara en, i en lång rad liknande händelser som inträffat de senaste åren. Andra exempel är Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof som sparkats från sitt arbete som lärare p.g.a. sina politiska åsikter och ett antal fackliga ombud som fått sparken från sina uppdrag av samma anledning. Inte för att man misskött sig på något sätt, utan just för sin politiska uppfattning.

Den bärande motiveringen från de människor som fattat dessa beslut är densamma som vd:n för hotell Gustav Fröding. Man säger att man inte delar Sverigedemokraternas värdegrund och hänvisar till att partiet i historisk tid haft medlemmar med anknytning till nynazistiska rörelser. Att dessa människor sedan länge är avpolletterade från partiet tar man ingen hänsyn till.

Jag har alltid funderat över vilken värdegrund de människor har som fattar de här besluten, speciellt om man gör en återblick i historisk tid över vad olika partier och deras företrädare i riksdagen sysslat med och vilka kopplingar de haft i sitt politiska arbete.

Är det den historiska socialdemokratiska värdegrunden med etableringen av Statens institut för rasbiologi, tvångssteriliseringar av mindre bemedlade och makarna Myrdals plädering för förädling av folkmaterialet man tycker är en bra värdegrund?

Eller är det kanske Vänsterpartiets, tidigare Kommunisternas värdegrund, som med Hilding Hagberg i spetsen, drev det svenska Kommunistpartiet som en filial till sovjetkommunisterna? Denna gren av politiken som är ansvarig för hundratals miljoner människors död. För personer med dåligt minne kan jag rekommendera Staffan Skotts bok Aldrig mer.

Eller är det möjligen värderingarna från den tidigare moderate riksdagsmannen Rolf Clarksson som gäller? Rolf Clarksson var under 30-talet ledare för den nazistorienterade Fosterländsk Enad Ungdom, FEU. Clarksson satt i riksdagen för Moderaterna fram till 1994 och innehade också ett antal styrelseposter, t.ex. i Transportrådet.

Exemplen är många och faktum är att det bara är Miljöpartiet som saknar bruna rester i sitt bagage.

Förmodligen kommer vi aldrig att få svar på ovanstående frågor. Det finns nämligen ingen mediarepresentant som vågar fråga de människor som hänvisar till Sverigedemokraternas historia vilken värdegrund de själva har. Skulle de göra det så skulle de mediarepresentanterna bli lika utfrysta som Peter Jezewski, Richard Jomshof med flera.

Stefan Hallberg

Sverigedemokraterna Karlsborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.