08 sep 2016 06:00

08 sep 2016 06:00

Lugn är bättre än handlingskraft

RYDSKOLAN

För fem år sedan upphörde högstadiet i Södra Ryd. Eleverna skulle i stället gå på Helenaskolan. Alla barn från södra Ryd från sjuan och uppåt tvingades alltså åka till staden varje dag under terminerna för att gå i skolan, medan yngre elever från bland annat Stöpen gick på Rydskolan i stället för högstadieeleverna. För klåfingriga politiker var det en del av visad handlingskraft att göra detta.

Jag vet inte vad denna omorganisation kostade, men uppenbart är att det medförde betydligt mera tid och arbete bara för att ta sig till skolan och anpassa sig där. Ett typiskt exempel på hur saker ändras bara för att saker ska ändras utan någon som helst vinst för de inblandade parterna, som exempelvis flytt av centrala ämbetsverk till norrländska städer.

Så är det dags igen, nu med alla PR-sinnades tro på att supermän eller -kvinnor erhålles om man bara gör ordentlig PR för det som man vill ha. Nu ska åter igen högstadiet i Ryd börja fungera, och nu låter det som om felet till att saker eventuellt inte fungerar i Rydskolan är lärarnas, de som har haft det ordinarie arbetet där, och dagligen utfört sitt arbete, men supermänniskan som nu rekryteras kommer naturligtvis att fixa saken, precis som alla jobbcoachar har gjort med ringa resultat och stora kostnader för medborgarna.

Lugn är bättre än handlingskraft, ordinarie arbete är bättre än stora projekt och det är politikernas uppgift att inte slösa på skattebetalarnas pengar.

Göran Rudengren

Jag vet inte vad denna omorganisation kostade, men uppenbart är att det medförde betydligt mera tid och arbete bara för att ta sig till skolan och anpassa sig där. Ett typiskt exempel på hur saker ändras bara för att saker ska ändras utan någon som helst vinst för de inblandade parterna, som exempelvis flytt av centrala ämbetsverk till norrländska städer.

Så är det dags igen, nu med alla PR-sinnades tro på att supermän eller -kvinnor erhålles om man bara gör ordentlig PR för det som man vill ha. Nu ska åter igen högstadiet i Ryd börja fungera, och nu låter det som om felet till att saker eventuellt inte fungerar i Rydskolan är lärarnas, de som har haft det ordinarie arbetet där, och dagligen utfört sitt arbete, men supermänniskan som nu rekryteras kommer naturligtvis att fixa saken, precis som alla jobbcoachar har gjort med ringa resultat och stora kostnader för medborgarna.

Lugn är bättre än handlingskraft, ordinarie arbete är bättre än stora projekt och det är politikernas uppgift att inte slösa på skattebetalarnas pengar.

Göran Rudengren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.