10 sep 2016 06:00

10 sep 2016 06:00

Vintern har tjuvstartat

ÅRSTIDER

Är precis på väg in för att ta på mig ett par shorts, den goda sensommarvärmen gör nästan kläder överflödiga. Långt borta ser jag ett par tröskor som håller på att skörda det sista av årets gröda. Borta på vägen hör jag en traktor närma sig. Nyfiken undrar jag vad det är för redskap den har efter sig. Det ser lite konstigt ut, den stannar, ett smattrande ljud hörs och vips sitter det en snökäpp i gräskanten. Kan detta vara möjligt, den står till och med i vägen för gräsklipparen, för den säsongen är ju inte över än på ett tag.

Då kommer en liten kille fram till mig på sin cykel: ”Vill du köpa jultidningar?” Jag erbjuder snabbt grabben 50 spänn kontant om jag slipper köpa, men han förklarar lika snabbt att både jag och framförallt han tjänar mer på en riktig affär. Det hela slutar med att jag satt mitt namn på en rad som kostar mig cirka 300 kronor. Vintern kan vara lång ändå utan att man behöver tjuvstarta så mycket, tänker jag.

Efter en stund kommer ett ekipage till på vägen. Det är en traktor med halmpress. Den svänger in på gärdet till vänster om den nyuppsatta snökäppen och börjar pressa halm. Jag börjar få svårt att få ihop det här, årstiderna gör mig vilsen. Har jag glömt vända blad i almanackan?

Jag tittar mot solen som håller på att sjunka i väster. Solens strålar reflekterar vackert i de nyuppsatta snökäpparna. Det kanske inte var så dumt i alla fall, kanske måste man tänka lite mer på det konstnärliga, även om det inte alltid verkar vettigt.

Men visst längtar vi efter våren och att snökäpparna plockas ner igen!

Tomten

Då kommer en liten kille fram till mig på sin cykel: ”Vill du köpa jultidningar?” Jag erbjuder snabbt grabben 50 spänn kontant om jag slipper köpa, men han förklarar lika snabbt att både jag och framförallt han tjänar mer på en riktig affär. Det hela slutar med att jag satt mitt namn på en rad som kostar mig cirka 300 kronor. Vintern kan vara lång ändå utan att man behöver tjuvstarta så mycket, tänker jag.

Efter en stund kommer ett ekipage till på vägen. Det är en traktor med halmpress. Den svänger in på gärdet till vänster om den nyuppsatta snökäppen och börjar pressa halm. Jag börjar få svårt att få ihop det här, årstiderna gör mig vilsen. Har jag glömt vända blad i almanackan?

Jag tittar mot solen som håller på att sjunka i väster. Solens strålar reflekterar vackert i de nyuppsatta snökäpparna. Det kanske inte var så dumt i alla fall, kanske måste man tänka lite mer på det konstnärliga, även om det inte alltid verkar vettigt.

Men visst längtar vi efter våren och att snökäpparna plockas ner igen!

Tomten

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.