17 sep 2016 06:00

17 sep 2016 06:00

Mycket dyrare att åka bil

GRATIS BUSSRESOR

Signaturen Pensionär 72 (SLA 14/9) tror att många äldre fortsätter att åka bil för att de inte har råd att åka buss.

Ja, tyvärr finns det många som tänker så fel och glömmer vad det kostar att åka bil. Bara fasta kostnader som skatt och försäkring för en billig bil skulle frigöra pengar för ett månadskort. Bensinpengar och däckspengar kan man använda till att ta taxi de gånger man behöver skjuts ända fram till porten. Alla pengar som inte längre behöver läggas på underhåll, reparationer eller värdeminskning kan man lägga undan och använda till semesterresor med tåg och buss.

Finns det bussförbindelser så finns det ingen ursäkt att behålla bilen av ekonomiska skäl. Inte ens med de höga priser det faktiskt är för kollektivtrafik.

När det gäller gratisåkning för buss har jag ett förslag: Lägg in det i behovsprövning av bostadsbidrag. Har du inte tillräcklig inkomst för att betala ditt boende så borde kommunen kunna erbjuda ett månadskort för resor under förutsättning att du inte äger någon bil. Då är det inte bara pensionärer utan alla oavsett ålder som skulle få hjälp med resor. Det blir inte mer byråkrati, prövningen görs ju i alla fall. Kostnaden för kommunen kanske inte ens skulle bli högre än dagens generella erbjudande till alla äldre pensionärer oavsett inkomst?

Yrkesarbetande bilist

Ja, tyvärr finns det många som tänker så fel och glömmer vad det kostar att åka bil. Bara fasta kostnader som skatt och försäkring för en billig bil skulle frigöra pengar för ett månadskort. Bensinpengar och däckspengar kan man använda till att ta taxi de gånger man behöver skjuts ända fram till porten. Alla pengar som inte längre behöver läggas på underhåll, reparationer eller värdeminskning kan man lägga undan och använda till semesterresor med tåg och buss.

Finns det bussförbindelser så finns det ingen ursäkt att behålla bilen av ekonomiska skäl. Inte ens med de höga priser det faktiskt är för kollektivtrafik.

När det gäller gratisåkning för buss har jag ett förslag: Lägg in det i behovsprövning av bostadsbidrag. Har du inte tillräcklig inkomst för att betala ditt boende så borde kommunen kunna erbjuda ett månadskort för resor under förutsättning att du inte äger någon bil. Då är det inte bara pensionärer utan alla oavsett ålder som skulle få hjälp med resor. Det blir inte mer byråkrati, prövningen görs ju i alla fall. Kostnaden för kommunen kanske inte ens skulle bli högre än dagens generella erbjudande till alla äldre pensionärer oavsett inkomst?

Yrkesarbetande bilist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.