20 sep 2016 06:00

20 sep 2016 06:00

Barnen far illa

FLYKTINGAR

Vem bryr sig? Ja inte politiker och inte Migrationsverket. Barnkonventionen är lagd i en byrålåda men alla talar varmt om den. Bilder i tv som den döde pojken på en grekisk strand och nu en totalt desillusionerad pojke smutsig av bombdamm i krigets Syrien, är bilder som biter sig fast. Men för mig är detta vardag. Alla familjer från Mellanöstern är barnrika familjer. Ofta så flyr föräldrarna själva och lämnar barnen efter sig hos far- och morföräldrar som inte orkar fly.

Nuvarande regering, troligen med stöd av delar av oppositionen, har drivit igenom nya lagar som försvårar familjeanknytning, det vill säga att barn och föräldrar skall kunna återförenas. MP och V och delar av oppositionen är ej eniga.

För ett år sedan mötte jag en ingenjör från Syrien med uppehållstillstånd men hans fru och tre barn i åldern 3–9 år var kvar i Syrien. Nu gick det bra. De fick komma hit. Det måste finnas personer som vågar ta ställning och försvara barnets rätt även mot politiker, som kanske inte har alla fakta.

Obs! Detta är inte flyktingpolitik utan en kamp för barnen.

P-O Elfstrand

barnläkare

Nuvarande regering, troligen med stöd av delar av oppositionen, har drivit igenom nya lagar som försvårar familjeanknytning, det vill säga att barn och föräldrar skall kunna återförenas. MP och V och delar av oppositionen är ej eniga.

För ett år sedan mötte jag en ingenjör från Syrien med uppehållstillstånd men hans fru och tre barn i åldern 3–9 år var kvar i Syrien. Nu gick det bra. De fick komma hit. Det måste finnas personer som vågar ta ställning och försvara barnets rätt även mot politiker, som kanske inte har alla fakta.

Obs! Detta är inte flyktingpolitik utan en kamp för barnen.

P-O Elfstrand

barnläkare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.