20 sep 2016 06:00

20 sep 2016 06:00

Psykiatrin mår sämre än på många år

DEBATT: Skas

Läser i SLA (19/9) att verksamhetschefen talar så positivt om situationen på Skas (heldygnsvården, Falköping sjukhus) och bemanningen, medan situationen är en helt annan. Man nämner beroendeenheten som tvingas hållas stängd, då det saknas personal, sanningen är att många i personalen har slutat, är sjukskrivna eller har bett om förflyttning till annan enhet.

Just nu blandas patienter hej vilt på de olika avdelningarna, Små sköra tjejer med ätstörningar får samsas med narkotikaberoende, som om man har riktig otur lär ut sitt sätt att må bra! Politikerna lyser med sin frånvaro, för ingen vill riktigt ta tag i det, trots att vi har politiker i regionen som själva jobbat på just beroendeenheten. Man lockar nytillkomna sjuksköterskor med 3 000 kronor extra varje månad, men de som jobbat länge inom psykiatrin och härdat ut, får ingen extra ersättning. Skötarna skulle få 1 500 kronor mer i lön enligt Kommunals avtal i våras, men sedan har det inte hörts ett ord om detta. Trots att de många gånger går in i situationer som innefattar våld, hårda ord med mera.

Psykiatrin mår sämre än på många år, läkare saknas och är man patient har man tur om man råkar få ett läkarsamtal under den tiden man är inskriven.

Mycket behöver förändras, just nu får man avvisa många patienter på psykakuten, för att man inte har personal eller sovplatser så det räcker. Dessa patienter hänvisas till öppenvårdspsykiatrin, där det är väntetider på många månader.

Medan vårt samhälle mår sämre och sämre, finns det mindre och mindre kvalificerad hjälp att få inom regionen. Självmord, beroende, depressioner är bara några aspekter som ökar. Så snälla Skas, ta nu tag i detta innan det är försent, var rädda om den personal ni har, i dag gör ni inte mycket för den (jo, just det, ni skickar ut medarbetarenkäter bland de som är på plats). Vad gör ni för de långtidssjukrivna och alla som mår dåligt?

Hoppas ledningen tänker till när ni läser detta, för det vet jag att ni gör men inte mycket mer...

Besviken psykiatrimedarbetare

 

Just nu blandas patienter hej vilt på de olika avdelningarna, Små sköra tjejer med ätstörningar får samsas med narkotikaberoende, som om man har riktig otur lär ut sitt sätt att må bra! Politikerna lyser med sin frånvaro, för ingen vill riktigt ta tag i det, trots att vi har politiker i regionen som själva jobbat på just beroendeenheten. Man lockar nytillkomna sjuksköterskor med 3 000 kronor extra varje månad, men de som jobbat länge inom psykiatrin och härdat ut, får ingen extra ersättning. Skötarna skulle få 1 500 kronor mer i lön enligt Kommunals avtal i våras, men sedan har det inte hörts ett ord om detta. Trots att de många gånger går in i situationer som innefattar våld, hårda ord med mera.

Psykiatrin mår sämre än på många år, läkare saknas och är man patient har man tur om man råkar få ett läkarsamtal under den tiden man är inskriven.

Mycket behöver förändras, just nu får man avvisa många patienter på psykakuten, för att man inte har personal eller sovplatser så det räcker. Dessa patienter hänvisas till öppenvårdspsykiatrin, där det är väntetider på många månader.

Medan vårt samhälle mår sämre och sämre, finns det mindre och mindre kvalificerad hjälp att få inom regionen. Självmord, beroende, depressioner är bara några aspekter som ökar. Så snälla Skas, ta nu tag i detta innan det är försent, var rädda om den personal ni har, i dag gör ni inte mycket för den (jo, just det, ni skickar ut medarbetarenkäter bland de som är på plats). Vad gör ni för de långtidssjukrivna och alla som mår dåligt?

Hoppas ledningen tänker till när ni läser detta, för det vet jag att ni gör men inte mycket mer...

Besviken psykiatrimedarbetare

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.