26 sep 2016 06:00

26 sep 2016 06:00

Det är skillnad på folk och folk

REKRYTERINGSFILMEN

Tänk hur det skiljer sig åt, beroende på vilket jobb man har.

Ta till exempel en polis, som har fem terminers gedigen utbildning bakom sig, och tjänar cirka 25–30 000 kronor/månad. En polis tar nog dagligen ögonblickssnabba beslut, vissa på liv och död för sig själva, sina kollegor eller medborgare som de skyddar och hjälper. Tar de fel beslut så blir det interna utredningar, som kan rendera i löneavdrag eller till och med åtal och avsked.

Jämför det med till exempel en barn- och utbildningschef, med adekvat utbildning (?), och med en lön på kanske +60 000 kronor/månad. En sådan kan tillbringa veckor, ja kanske till och med månader, av sin (värdefulla) arbetstid med att hitta på ett ovanligt (dyrt) sätt att tillsätta en rektorstjänst på (torde motsvara ett väl genomtänkt beslut). Skulle det sen visa sig vara ett totalt vårdslöst hanterande av skattemedel, där en hel stadsdel blir smutskastad och där de önskvärda kandidaterna inte ens söker tjänsten, ja vad händer då med chefen (som trots att den i sitt innersta rum vet att den fattat ett felaktigt beslut men som aldrig någonsin skulle erkänna det) – ingenting.

Det är skillnad på folk och folk.

Vän av ordning

Ta till exempel en polis, som har fem terminers gedigen utbildning bakom sig, och tjänar cirka 25–30 000 kronor/månad. En polis tar nog dagligen ögonblickssnabba beslut, vissa på liv och död för sig själva, sina kollegor eller medborgare som de skyddar och hjälper. Tar de fel beslut så blir det interna utredningar, som kan rendera i löneavdrag eller till och med åtal och avsked.

Jämför det med till exempel en barn- och utbildningschef, med adekvat utbildning (?), och med en lön på kanske +60 000 kronor/månad. En sådan kan tillbringa veckor, ja kanske till och med månader, av sin (värdefulla) arbetstid med att hitta på ett ovanligt (dyrt) sätt att tillsätta en rektorstjänst på (torde motsvara ett väl genomtänkt beslut). Skulle det sen visa sig vara ett totalt vårdslöst hanterande av skattemedel, där en hel stadsdel blir smutskastad och där de önskvärda kandidaterna inte ens söker tjänsten, ja vad händer då med chefen (som trots att den i sitt innersta rum vet att den fattat ett felaktigt beslut men som aldrig någonsin skulle erkänna det) – ingenting.

Det är skillnad på folk och folk.

Vän av ordning

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.