28 sep 2016 06:00

28 sep 2016 06:00

Börja med vegetarisk kost

Vegetariska dagen:

Allt fler har de senaste decennierna övergått till en vegetarisk livsstil. Den främsta orsaken torde vara att man inte vill äta muskler och annat från djur som i de flesta fall utsatts för svårt lidande. Det är dessutom sedan länge känt att kött orsakar bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Studier har visat att vegetarianer löper 40 procents mindre risk att drabbas av cancer än de som äter kött.

Vidare är köttproduktionen en av de främsta orsakerna till miljöförstöring, bl.a. genom regnskogsskövling för betesmark och enorma utsläpp av kväve och ammoniak. Genom att minska på köttkonsumtionen, och helt sluta äta kött, skonar man förstås många djurs lidande, men även sin hälsa och miljön.

Den 1 oktober är det Vegetariska dagen, och dagen därpå är det Gandhis födelsedag, och även Lantbruksdjurens dag. Jag blev vegetarian i oktober 1986, och kan således fira 30-årsjubileum. Aldrig har jag saknat kött, det är för mig obegripligt att många fortfarande stoppar i sig bitar av djur. Varför inte ta tillfället i akt att börja med vegetarisk kost? Det finns ingen anledning till att äta kött, men många anledningar till att låta bli.

Lär av Gandhi om hur man ska behandla sina medvarelser. Han har sagt: En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur.

Tänk på det.

Henrik Scheutz

Vidare är köttproduktionen en av de främsta orsakerna till miljöförstöring, bl.a. genom regnskogsskövling för betesmark och enorma utsläpp av kväve och ammoniak. Genom att minska på köttkonsumtionen, och helt sluta äta kött, skonar man förstås många djurs lidande, men även sin hälsa och miljön.

Den 1 oktober är det Vegetariska dagen, och dagen därpå är det Gandhis födelsedag, och även Lantbruksdjurens dag. Jag blev vegetarian i oktober 1986, och kan således fira 30-årsjubileum. Aldrig har jag saknat kött, det är för mig obegripligt att många fortfarande stoppar i sig bitar av djur. Varför inte ta tillfället i akt att börja med vegetarisk kost? Det finns ingen anledning till att äta kött, men många anledningar till att låta bli.

Lär av Gandhi om hur man ska behandla sina medvarelser. Han har sagt: En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur.

Tänk på det.

Henrik Scheutz

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.