29 sep 2016 06:00

29 sep 2016 06:00

Sänder inga positiva signaler

Utanförskap:

Arbetslöshet (invandrare) – bidragsberoende – utanförskap. Moderaternas och Alliansens egna definition av utanförskap. Den ursprungliga betydelsen beskriver ett socialt utanförskap, till exempel utestängda från en gemenskap som kan övergå i mobbning. Man har avhumaniserat begreppet och gett det en statistisk betydelse. En miljon riskerar att hamna i utanförskap, säger man. Statistik som används för att stärka svaga argument. Som används för att stigmatisera invandrare och ytterligare öka främlingsfientligheten. Om man skulle få ner arbetslösheten till noll så skulle alltså utanförskapet försvinna. Grattis!

Försök istället att vara positiva till all den kunskap och mångfald inom alla områden som dessa nya invånare kommer att tillföra. Man kan imponeras av hur fort de lär sig svenska och majoriteten vill så fort som möjligt få ett arbete och göra rätt för sig. Ord som ”göra rätt för sig” och ”utanförskap” upprepas med en papegojas envishet så fort oppositionen uttalar sig. Det blir förutsägbart och tjatigt och sänder absolut inga positiva signaler till de som kommer från krig och förföljelse. Många har egna trauman att bearbeta men vill skaffa sig ett liv i frihet här i Sverige så fort som möjligt, utan invandrarhat.

Ni politiker har ett stort moraliskt ansvar genom att inte låta populism och maktbegär gå före utsatta människors väl och ve.

Leif Norén

Försök istället att vara positiva till all den kunskap och mångfald inom alla områden som dessa nya invånare kommer att tillföra. Man kan imponeras av hur fort de lär sig svenska och majoriteten vill så fort som möjligt få ett arbete och göra rätt för sig. Ord som ”göra rätt för sig” och ”utanförskap” upprepas med en papegojas envishet så fort oppositionen uttalar sig. Det blir förutsägbart och tjatigt och sänder absolut inga positiva signaler till de som kommer från krig och förföljelse. Många har egna trauman att bearbeta men vill skaffa sig ett liv i frihet här i Sverige så fort som möjligt, utan invandrarhat.

Ni politiker har ett stort moraliskt ansvar genom att inte låta populism och maktbegär gå före utsatta människors väl och ve.

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.