01 okt 2016 06:00

01 okt 2016 06:00

Eleverna mer medvetna än politikerna

Skolmat:

Aprilskämt i slutet av september. Har politikerna börjat curla? Skövdes politiker tycker att eleverna i skolan tvingas att äta vegetariskt. Vad hemskt! Vilken tur att alla äter fisk och ärtsoppa med fläsk! Hemskt att äta nyttigt!

Hade det varit vegetarianer som tvingats äta kött hade jag förstått. Det kan handla om ett etiskt beslut. Vegetarisk kost äter ju alla som ett komplement till köttet.

Det finns hur många goda vegetariska rätter som helst och av egen erfarenhet vet jag att köttätare inte vet att de ätit vegetariskt förrän man talar om det för dem efter måltiden. Själv har jag varit vegetarian i 21 år och jag har inte dött av det. Snarare tvärtom.

Eleverna har ju i sina matråd velat ha vegetariska rätter och det verkar som eleverna är mer medvetna än politikerna om att köttproduktionen är en stor miljöförstörare. De förstår att det handlar om jordens och deras egen överlevnad. (Läs gärna ” Börja med vegetarisk kost”, insändare på sla.se av Henrik Scheutz den 28/9.)

Låt skolans kockar och elever sköta detta själva. Det är väl inte ni politiker som ska äta i skolan.

Det som ni däremot ska ta på stort allvar är det tvång som många, både elever och lärare lever med både dag och natt. Psykisk ohälsa, stress, mobbing och dålig arbetsmiljö. Här kan vi verkligen prata om tvång som många inte känner någon utväg ifrån. Som kan bli till personliga tragedier. Detta ska vara prioriterade områden från er politiker. Det kräver engagemang, hårt arbete, förmåga att lyssna in, medmänsklighet och uthållighet.

För ni vill väl ha välmående elever och lärare och goda resultat i skolan? Då krävs det mer än att peta i maten!

Leif Norén

Hade det varit vegetarianer som tvingats äta kött hade jag förstått. Det kan handla om ett etiskt beslut. Vegetarisk kost äter ju alla som ett komplement till köttet.

Det finns hur många goda vegetariska rätter som helst och av egen erfarenhet vet jag att köttätare inte vet att de ätit vegetariskt förrän man talar om det för dem efter måltiden. Själv har jag varit vegetarian i 21 år och jag har inte dött av det. Snarare tvärtom.

Eleverna har ju i sina matråd velat ha vegetariska rätter och det verkar som eleverna är mer medvetna än politikerna om att köttproduktionen är en stor miljöförstörare. De förstår att det handlar om jordens och deras egen överlevnad. (Läs gärna ” Börja med vegetarisk kost”, insändare på sla.se av Henrik Scheutz den 28/9.)

Låt skolans kockar och elever sköta detta själva. Det är väl inte ni politiker som ska äta i skolan.

Det som ni däremot ska ta på stort allvar är det tvång som många, både elever och lärare lever med både dag och natt. Psykisk ohälsa, stress, mobbing och dålig arbetsmiljö. Här kan vi verkligen prata om tvång som många inte känner någon utväg ifrån. Som kan bli till personliga tragedier. Detta ska vara prioriterade områden från er politiker. Det kräver engagemang, hårt arbete, förmåga att lyssna in, medmänsklighet och uthållighet.

För ni vill väl ha välmående elever och lärare och goda resultat i skolan? Då krävs det mer än att peta i maten!

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.