04 okt 2016 06:00

04 okt 2016 06:00

Ordning och reda i finanserna

DEBATTREPLIK

Det är en dyster bild som Cecilia Widegren (M) målar upp i SLA den 1/10 som en kommentar till vår artikel om regeringens budget (SLA 29/9). Allt är fel, vad än regeringen gör och allt pekar åt fel håll. Den verklighet vi ser är en annan.

Sedan väljarna röstade bort Moderaterna 2014 har den socialdemokratiskt ledda regeringen ersatt stora ofinansierade skattesänkningar med investeringar i jobben, skolan och välfärden. Det miljardunderskott som Cecilia och hennes regeringsallierade lämnade efter sig i de offentliga finanserna är i allt väsentligt utraderat. Samtidigt har 120 000 fler människor ett jobb att gå till än när Moderaterna satt i regering.

Allt detta har vi dessutom åstadkommit samtidigt med stora utmaningar. Tack vare en stram finanspolitik genom att återställa ordning och reda i de offentliga finanserna, kan regeringen nu bygga ut välfärden med tio välfärdsmiljarder per år för investeringar i skola, i vård och i omsorg. Det är den enskilt största förstärkningen av statsbidragen till välfärden någonsin.

För oss socialdemokrater är det självklart att alla som kan jobba också ska jobba. Var och en har eget ansvar för att utbilda sig och göra sig anställningsbar på arbetsmarknaden, men det kräver också fler utbildningsplatser med rätt inriktning. Idag har var tredje arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens. Därför satsar regeringen kraftigt på kunskap och kompetens i höstens budget.

För säkra framtidens kompetens måste den negativa utvecklingen i skolan med fallande kunskapsresultat vändas. Därför investerar vi över tio miljarder kronor i skolan nästa år. De går bland annat till mer personal i förskola och fritids, höjda lärarlöner och extra stöd till de skolor som har tuffast förutsättningar.

Sverige är just nu på väg åt rätt håll men vi är ärliga med att många utmaningar återstår. Kunskapsresultaten måste förbättras. Klyftor och segregation måste bekämpas med kraft. Alla ska kunna få ett jobb med lön att leva på. Välfärden ska utvecklas och skattepengarna som går till välfärden ska stanna i skolan och vården – inte delas ut i vinst.

Vi ska inte möta dessa utmaningar med nedskärningar och låga löner eller genom att avveckla den svenska modellen. Sverige ska fortsätta hålla ihop och investera i arbete, kunskap och jämlikhet. Det är så vi tar ansvar för Sverige och utvecklar den svenska modellen. Det är så vi tar ansvar för Skaraborg.

Carina Ohlsson

Lidköping

Patrik Björck

Falköping

Monica Green

Skövde

Erik Ezelius

Tidaholm

Riksdagsledamöter (S)

 

Sedan väljarna röstade bort Moderaterna 2014 har den socialdemokratiskt ledda regeringen ersatt stora ofinansierade skattesänkningar med investeringar i jobben, skolan och välfärden. Det miljardunderskott som Cecilia och hennes regeringsallierade lämnade efter sig i de offentliga finanserna är i allt väsentligt utraderat. Samtidigt har 120 000 fler människor ett jobb att gå till än när Moderaterna satt i regering.

Allt detta har vi dessutom åstadkommit samtidigt med stora utmaningar. Tack vare en stram finanspolitik genom att återställa ordning och reda i de offentliga finanserna, kan regeringen nu bygga ut välfärden med tio välfärdsmiljarder per år för investeringar i skola, i vård och i omsorg. Det är den enskilt största förstärkningen av statsbidragen till välfärden någonsin.

För oss socialdemokrater är det självklart att alla som kan jobba också ska jobba. Var och en har eget ansvar för att utbilda sig och göra sig anställningsbar på arbetsmarknaden, men det kräver också fler utbildningsplatser med rätt inriktning. Idag har var tredje arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens. Därför satsar regeringen kraftigt på kunskap och kompetens i höstens budget.

För säkra framtidens kompetens måste den negativa utvecklingen i skolan med fallande kunskapsresultat vändas. Därför investerar vi över tio miljarder kronor i skolan nästa år. De går bland annat till mer personal i förskola och fritids, höjda lärarlöner och extra stöd till de skolor som har tuffast förutsättningar.

Sverige är just nu på väg åt rätt håll men vi är ärliga med att många utmaningar återstår. Kunskapsresultaten måste förbättras. Klyftor och segregation måste bekämpas med kraft. Alla ska kunna få ett jobb med lön att leva på. Välfärden ska utvecklas och skattepengarna som går till välfärden ska stanna i skolan och vården – inte delas ut i vinst.

Vi ska inte möta dessa utmaningar med nedskärningar och låga löner eller genom att avveckla den svenska modellen. Sverige ska fortsätta hålla ihop och investera i arbete, kunskap och jämlikhet. Det är så vi tar ansvar för Sverige och utvecklar den svenska modellen. Det är så vi tar ansvar för Skaraborg.

Carina Ohlsson

Lidköping

Patrik Björck

Falköping

Monica Green

Skövde

Erik Ezelius

Tidaholm

Riksdagsledamöter (S)

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.