07 okt 2016 06:00

07 okt 2016 06:00

Vegetariskt i skolan – vad händer sedan?

VEGOMAT

Det ryktas om att en dag i veckan skall det – i en del skolor – endast serveras vegetariskt i skolmatsalen. Jag tycker absolut att man skall göra så mycket som möjligt för att minska för miljö och klimat olämpliga utsläpp. Det är bra att man serverar vegetariska alternativ och propagerar för att äta grönt i så stor utsträckning som möjligt.

I vårt land har vi en lång tradition att äta det som erbjuds i form av vilt, fisk, frukter, svamp, bär och det som våra lantbrukare producerar såväl animaliskt, som vegetabiliskt. Historiskt sett har man inte alltid haft möjligheter att äta animalisk föda, utan fått nöja sig endast med t.ex. gröt, potatis och bröd (kanske bark i brödet).

Nu har vi möjlighet att variera kosten på olika sätt. Därför vore det olyckligt att eliminera en del av det vi traditionsenligt har inmundigat, även om det så bara är för en dag i veckan. Vi vet att förbud och pekpinnar ofta på sikt innebär för samhället negativa konsekvenser (jämför t.ex. förbudstiden i USA). Får vegotrenden med förbud mot animalisk föda ett starkare grepp i vårt samhälle, kan jag föreställa mig följande scenario:

2018: Vegomat alla dagar i skolan i hela Sverige (Skövdemodellen).

2020: Lagstiftning om att endast vegomat får serveras och ätas i statliga och kommunala matsalar samt på äldreboenden.

2021: Vegoverket bildas; generaldirektör och till att börja med 300 anställda. Sverige skall vara köttfritt 2024.

2022: Förbud att servera animaliskt på restauranger.

2023: Tullen förstärks med 1 000 personer och kötthundar för att förhindra införsel av animaliska produkter.

2024: Vegoinspektörer tillåts göra hembesök där man befarar att det finns och konsumeras animalisk föda.

Allätare

 

I vårt land har vi en lång tradition att äta det som erbjuds i form av vilt, fisk, frukter, svamp, bär och det som våra lantbrukare producerar såväl animaliskt, som vegetabiliskt. Historiskt sett har man inte alltid haft möjligheter att äta animalisk föda, utan fått nöja sig endast med t.ex. gröt, potatis och bröd (kanske bark i brödet).

Nu har vi möjlighet att variera kosten på olika sätt. Därför vore det olyckligt att eliminera en del av det vi traditionsenligt har inmundigat, även om det så bara är för en dag i veckan. Vi vet att förbud och pekpinnar ofta på sikt innebär för samhället negativa konsekvenser (jämför t.ex. förbudstiden i USA). Får vegotrenden med förbud mot animalisk föda ett starkare grepp i vårt samhälle, kan jag föreställa mig följande scenario:

2018: Vegomat alla dagar i skolan i hela Sverige (Skövdemodellen).

2020: Lagstiftning om att endast vegomat får serveras och ätas i statliga och kommunala matsalar samt på äldreboenden.

2021: Vegoverket bildas; generaldirektör och till att börja med 300 anställda. Sverige skall vara köttfritt 2024.

2022: Förbud att servera animaliskt på restauranger.

2023: Tullen förstärks med 1 000 personer och kötthundar för att förhindra införsel av animaliska produkter.

2024: Vegoinspektörer tillåts göra hembesök där man befarar att det finns och konsumeras animalisk föda.

Allätare

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.