08 okt 2016 06:00

08 okt 2016 06:00

En gigant har lämnat oss

Kjell Albin Abrahamson:

Med stor sorg får vi reda på att Kjell Albin Abrahamson avlidit. En fantastisk och djupt kunnig radioröst, journalist och författare.

Som Sveriges Radios Östeuropakorrespondent, under många år, förmedlade han kunskaper om ett Östeuropa i förvandling. Sovjetunionens fall och raserandet av Berlinmuren är ju starka historiska händelser. Men, Abrahamsons breda, djupa och rakryggade analyser tål verkligen att läsas och granskas i den politiskt korrekta värld vi lever i. Han tyckte lika illa om totalitära styren som fascism, nazism eller kommunism. Hans bok ”Låt mig få städa klart” kom ut 2014 och känns nu nästan som hans testamente. Ledarskribenten på Dagens Nyheter, Erik Helmersson ansåg att boken borde vara en skolbok. Bokens underrubrik är ”Om kommunister, kryptokommunister och antikommunister”. Att någon, med den insikten, vill kalla sig kommunist i dagens Sverige känns overkligt. Vårt historiska minne är tyvärr ofta kort varför jag vill avsluta med de två sista meningarna i nämnda bok:

Därför måste kommunism bekämpas, med fakta, argument, känsla och humor. Etthundra miljoner oskyldiga människors död måste räcka.

Göte Gunnarsson

Skövde

Som Sveriges Radios Östeuropakorrespondent, under många år, förmedlade han kunskaper om ett Östeuropa i förvandling. Sovjetunionens fall och raserandet av Berlinmuren är ju starka historiska händelser. Men, Abrahamsons breda, djupa och rakryggade analyser tål verkligen att läsas och granskas i den politiskt korrekta värld vi lever i. Han tyckte lika illa om totalitära styren som fascism, nazism eller kommunism. Hans bok ”Låt mig få städa klart” kom ut 2014 och känns nu nästan som hans testamente. Ledarskribenten på Dagens Nyheter, Erik Helmersson ansåg att boken borde vara en skolbok. Bokens underrubrik är ”Om kommunister, kryptokommunister och antikommunister”. Att någon, med den insikten, vill kalla sig kommunist i dagens Sverige känns overkligt. Vårt historiska minne är tyvärr ofta kort varför jag vill avsluta med de två sista meningarna i nämnda bok:

Därför måste kommunism bekämpas, med fakta, argument, känsla och humor. Etthundra miljoner oskyldiga människors död måste räcka.

Göte Gunnarsson

Skövde

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.