12 okt 2016 06:00

12 okt 2016 06:00

Ett genialiskt system

VÄRNPLIKT

Sverige hade ett genialiskt system för att utbilda soldater som hette allmän värnplikt. Snickare, bilmekaniker, bagare, plus allehanda andra yrkesinriktningar, möttes och skapade vårt försvar.

Men så, för ungefär tio år sedan, fick dåvarande statsmakt för sig att det inte fanns någon hotbild mot Sverige. Är det något historien har lärt oss, så är det att läget i världen kan förändras på mycket kort tid.

Regementen lades ner. Mängder av militärmateriel skänktes och slumpades bort.

Nu är kanske detta genialiska system på väg tillbaka. Kanske inte i samma form, men åt det hållet. En utredning som tillsattes, pekar åt det hållet. Och då ska det byggas upp igen. De som tog beslutet om nedläggning, låtsas som det regnar.

Politiker som tar stora och felaktiga beslut, varför kommer de alltid undan?

Kostnaden för att bygga upp igen, får andra ta.

Conny Östling

Men så, för ungefär tio år sedan, fick dåvarande statsmakt för sig att det inte fanns någon hotbild mot Sverige. Är det något historien har lärt oss, så är det att läget i världen kan förändras på mycket kort tid.

Regementen lades ner. Mängder av militärmateriel skänktes och slumpades bort.

Nu är kanske detta genialiska system på väg tillbaka. Kanske inte i samma form, men åt det hållet. En utredning som tillsattes, pekar åt det hållet. Och då ska det byggas upp igen. De som tog beslutet om nedläggning, låtsas som det regnar.

Politiker som tar stora och felaktiga beslut, varför kommer de alltid undan?

Kostnaden för att bygga upp igen, får andra ta.

Conny Östling

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.