12 jan 2017 06:00

12 jan 2017 06:00

Erbjud gratis influensavaccin

Regionen:

Årets influensa är här nu med ökad belastning på sjukvården. För att minska denna belastning och minska graden av sjukdomen kan vaccinering göras. Många företag inom servicesektorn erbjuder de anställda gratis vaccinering för att minska sjukdomsdagarna. Influensan kan ge allvarliga konsekvenser för de som är i riskgrupper med stora kostnader för sjukvård som följd. Därför erbjuder de flesta landsting/regioner kostnadsfritt vaccin till dem som tillhör en riskgrupp, bland annat pensionärer. Det är endast fem landsting/regioner som tar betalt för att ge vaccin till de som är i riskgrupp. Västra Götalandsregionen är dyrast. Här får en pensionär betala 100 kronor för en dos vaccin. Smittskyddsläkaren Peter Nolskog uppger att en vaccinering ger ett gott skydd. Vaccinet är billigt, en dos kostar endast 30 kronor.

Kostnaden kan göra att många som tillhör någon riskgrupp inte vaccinerar sig. Om kostnaden togs bort kan Västra Götalandsregionen få lägre kostnader för sjukvård, färre skulle besöka vårdcentraler. Dessutom skulle fler i riskgrupperna inte behöva drabbas av influensans allvarligare konsekvenser. Alla tjänar på att kostnaden tas bort. 16 av Sveriges landsting/regioner kan inte ha fel.

Politiker i Västra Götaland, se till att alla i riskgrupperna erbjuds gratis influensavaccin.

SPF Seniorerna Elin, äldrepolitiska gruppen

genom Gunnar Hedberg

Årets influensa är här nu med ökad belastning på sjukvården. För att minska denna belastning och minska graden av sjukdomen kan vaccinering göras. Många företag inom servicesektorn erbjuder de anställda gratis vaccinering för att minska sjukdomsdagarna. Influensan kan ge allvarliga konsekvenser för de som är i riskgrupper med stora kostnader för sjukvård som följd. Därför erbjuder de flesta landsting/regioner kostnadsfritt vaccin till dem som tillhör en riskgrupp, bland annat pensionärer. Det är endast fem landsting/regioner som tar betalt för att ge vaccin till de som är i riskgrupp. Västra Götalandsregionen är dyrast. Här får en pensionär betala 100 kronor för en dos vaccin. Smittskyddsläkaren Peter Nolskog uppger att en vaccinering ger ett gott skydd. Vaccinet är billigt, en dos kostar endast 30 kronor.

Kostnaden kan göra att många som tillhör någon riskgrupp inte vaccinerar sig. Om kostnaden togs bort kan Västra Götalandsregionen få lägre kostnader för sjukvård, färre skulle besöka vårdcentraler. Dessutom skulle fler i riskgrupperna inte behöva drabbas av influensans allvarligare konsekvenser. Alla tjänar på att kostnaden tas bort. 16 av Sveriges landsting/regioner kan inte ha fel.

Politiker i Västra Götaland, se till att alla i riskgrupperna erbjuds gratis influensavaccin.

SPF Seniorerna Elin, äldrepolitiska gruppen

genom Gunnar Hedberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.