12 jan 2017 06:00

12 jan 2017 06:00

Man är inte naiv för att man är solidarisk

Tiggare:

Slutreplik till Mikael Andersson (SLA 5/1).

Man behöver inte vara naiv bara för att man är solidarisk. Man behöver inte hålla med bara för att man är ironisk. Man behöver inte ta lagen framför moralen. Man behöver inte slå på den som redan ligger (tigger).

Det var inget obekvämt beslut att ta. Jag tror att både du och kommunen tycker att det var ett bekvämt beslut att ta. För det handlar inte bara om ett tältläger.

Tiggeriet är obehagligt. Den mänskliga misären kommer för nära. Det finns inget postgironummer mellan oss och fattigdomen. Vi tittar bort för att slippa se tiggaren i ögonen och blotta vår moraliska ynklighet. Låtsas som han inte finns. Vårt samvete och självuppfattning sätts på prov. För att mildra vår litenhet hittar vi på ursäkter för att vi inte ger till tiggare. Tiggarligor och att de är lata och inte vill arbeta. Vore det inte bättre att vi slutade hymla och visa hederlighet och kurage inför oss själva och nästa gång vi passerar en tiggare, titta honom i ögonen och säga tyst till oss själva ”Jag skiter fullkomligt i dig”.

Du frågar mig om jag har en tomt som de kan bygga ett läger på. Jag löste det på ett annat sätt då jag släppte in två hemlösa EU-migranter som mina gäster under mitt tak.

Det gjorde jag inte av snällhet eller av godhet utan av ren mänsklig solidaritet!

Leif Norén

Man behöver inte vara naiv bara för att man är solidarisk. Man behöver inte hålla med bara för att man är ironisk. Man behöver inte ta lagen framför moralen. Man behöver inte slå på den som redan ligger (tigger).

Det var inget obekvämt beslut att ta. Jag tror att både du och kommunen tycker att det var ett bekvämt beslut att ta. För det handlar inte bara om ett tältläger.

Tiggeriet är obehagligt. Den mänskliga misären kommer för nära. Det finns inget postgironummer mellan oss och fattigdomen. Vi tittar bort för att slippa se tiggaren i ögonen och blotta vår moraliska ynklighet. Låtsas som han inte finns. Vårt samvete och självuppfattning sätts på prov. För att mildra vår litenhet hittar vi på ursäkter för att vi inte ger till tiggare. Tiggarligor och att de är lata och inte vill arbeta. Vore det inte bättre att vi slutade hymla och visa hederlighet och kurage inför oss själva och nästa gång vi passerar en tiggare, titta honom i ögonen och säga tyst till oss själva ”Jag skiter fullkomligt i dig”.

Du frågar mig om jag har en tomt som de kan bygga ett läger på. Jag löste det på ett annat sätt då jag släppte in två hemlösa EU-migranter som mina gäster under mitt tak.

Det gjorde jag inte av snällhet eller av godhet utan av ren mänsklig solidaritet!

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.