18 mar 2017 06:00

18 mar 2017 06:00

Där försvann trovärdigheten

Moderaterna:

Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri. Moderaternas ledord, lag, ordning och reda, alla ska göra rätt för sig, rättigheter kräver skyldigheter, har skjutits i sank av Tomas Tobé. Trovärdigheten för dessa moderaternas mantran försvann lika snabbt som snön försvinner vid ett vindpiskat vårregn i mars.

Tobé har varit ute och cyklat, rättare sagt åkt tåg, ätit och druckit vin på skattebetalarnas bekostnad för 11 000 kronor. Att alla ska göra rätt för sig har inte gällt honom. En roffaranda som är obegriplig med en riksdagsmans lön och förmåner. En respektlöshet mot skattebetalarna som han tycker ska göra rätt för sig. Han kände inte till riksdagens regler för kortet, säger han. Likt en papegoja svarar han i en intervju samma sak fyra gånger på en minut på de frågor han får. ”Jag borde haft bättre kontroll”. Det är ju förståeligt, han har ju bara haft kortet i elva år!

När Expressen uppdagade tåg(b)luffandet fick han kalla fötter och gjorde en självrättelse. Hur man nu kan göra en självrättelse när det är andra än han själv som fört fram girigheten i ljuset. Självrättelse är ju också något konstruerat för de bäst beställda. Detta är ett brott som ska bestraffas. Inte undgår jag straff om jag snor 11 000, även om jag betalar tillbaka beloppet. Skulle jag dessutom vara så fräck att jag ville göra en självrättelse skulle jag få ett gapskratt rätt i planeten. Är lagen lika för alla? Frågar man en tiggare, en Svensson, en moderat, en socialdemokrat så får man nog olika svar på denna fråga.

Händelser av detta slag gör att politikerföraktet växer som en cancersvulst i den svenska folksjälen. Nu är det upp till bevis för moralens väktare. Är måttstocken densamma för moderater som för socialdemokrater? Mediadrev, jaga Sahlin, jaga Juholt. Blir det jaga Tobé nu? Om inte kan det misstänkas att det förväntas högre moral av socialdemokrater än av moderater. Upp till bevis. Det är frågan, to be or not To be?

Leif Norén

Tobé har varit ute och cyklat, rättare sagt åkt tåg, ätit och druckit vin på skattebetalarnas bekostnad för 11 000 kronor. Att alla ska göra rätt för sig har inte gällt honom. En roffaranda som är obegriplig med en riksdagsmans lön och förmåner. En respektlöshet mot skattebetalarna som han tycker ska göra rätt för sig. Han kände inte till riksdagens regler för kortet, säger han. Likt en papegoja svarar han i en intervju samma sak fyra gånger på en minut på de frågor han får. ”Jag borde haft bättre kontroll”. Det är ju förståeligt, han har ju bara haft kortet i elva år!

När Expressen uppdagade tåg(b)luffandet fick han kalla fötter och gjorde en självrättelse. Hur man nu kan göra en självrättelse när det är andra än han själv som fört fram girigheten i ljuset. Självrättelse är ju också något konstruerat för de bäst beställda. Detta är ett brott som ska bestraffas. Inte undgår jag straff om jag snor 11 000, även om jag betalar tillbaka beloppet. Skulle jag dessutom vara så fräck att jag ville göra en självrättelse skulle jag få ett gapskratt rätt i planeten. Är lagen lika för alla? Frågar man en tiggare, en Svensson, en moderat, en socialdemokrat så får man nog olika svar på denna fråga.

Händelser av detta slag gör att politikerföraktet växer som en cancersvulst i den svenska folksjälen. Nu är det upp till bevis för moralens väktare. Är måttstocken densamma för moderater som för socialdemokrater? Mediadrev, jaga Sahlin, jaga Juholt. Blir det jaga Tobé nu? Om inte kan det misstänkas att det förväntas högre moral av socialdemokrater än av moderater. Upp till bevis. Det är frågan, to be or not To be?

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.