20 apr 2017 06:00

20 apr 2017 06:00

Barnen glöms bort i satsningen

DEBATT: Billingen

Eftersom vi står inför stora klimatförändringar gäller det att tänka till inför den planerade satsningen på Billingen. Vi ser att det blir svårare för varje år som går att få till snö i skidspår och skidbacken. Att ha stora visioner om Skövde som ett vinterparadis ställer man sig fundersam till när man ser hur de senaste vintrarna har varit.

Tio kilometer konstsnöspår känns inte realistiskt nu när man har svårt att få till befintligt 3,5 km.

Och för barnens bästa borde det också användas konstsnö till pulkabacken som finns mitt emot hotellet. Den senaste säsongen har den helt saknat snö.

När det gäller skidbacken kan det vara lämpligt att den byggs ut ned mot Dalvägen. Har varit på tal sedan 20 år tillbaka. Befintlig ankarlift och J-kroklift kan sedan förlängas och anpassas till ny backe. Ankarlift är lätt att hantera för barn och vanligt förekommande i fjällvärlden. Att satsa på en gondollift låter som ett aprilskämt med den stora kostnaden (76 miljoner) som detta medför och dessutom en stor driftkostnad. Tror heller inte att det är många som tänker ta liften upp sommartid och betala för att komma upp på berget. En sådan lift hör inte hemma här utan i Alperna.

Man har helt glömt av skridskobanan i satsningen på Billingen. När vädret så tillåter är det upp till hundra barn på helgerna som här tar sina första skridskoskär. Det är lätt att man glömmer barnen i satsningen. Att få till en byggnad över skridskobanan medför att säsongen blir längre och inte väderberoende som idag och större möjlighet för alla barn som vill lära sig åka skridskor. Att en byggnad inte skulle passa in i omgivningen är en dålig undanflykt. Finns duktiga arkitekter som kan se till att en sådan byggnad passar in i omgivningen. En hall som sommartid kan användas för idrott, mässhall, utställningar och mycket annat.

Vidare gäller det att få till bra anläggningar för sommarsport. Att bygga till utegym och en bana för rullskidåkning och utbyggnad av dagens spår för mountainbike (MTB) är bra en satsning. För trots allt verkar cykelsporten öka i och med dessa snöfattiga vintrar. Varför inte en satsning på ytterligare lekredskap för barnen vilket inte kräver allt för stora investeringar. Och varför inte bygga en asfalterad trampbilbana likt den som finns på berget i Falköping och på Sommarland? Mycket populär bland de yngre barnen.

Givetvis skall Billingens fritidsområde fortsätta att utvecklas. Men det är viktigt att satsa inom rätt områden. Vi har trots allt en fantastisk natur på Billingen.

Skövdebo som är realist

Tio kilometer konstsnöspår känns inte realistiskt nu när man har svårt att få till befintligt 3,5 km.

Och för barnens bästa borde det också användas konstsnö till pulkabacken som finns mitt emot hotellet. Den senaste säsongen har den helt saknat snö.

När det gäller skidbacken kan det vara lämpligt att den byggs ut ned mot Dalvägen. Har varit på tal sedan 20 år tillbaka. Befintlig ankarlift och J-kroklift kan sedan förlängas och anpassas till ny backe. Ankarlift är lätt att hantera för barn och vanligt förekommande i fjällvärlden. Att satsa på en gondollift låter som ett aprilskämt med den stora kostnaden (76 miljoner) som detta medför och dessutom en stor driftkostnad. Tror heller inte att det är många som tänker ta liften upp sommartid och betala för att komma upp på berget. En sådan lift hör inte hemma här utan i Alperna.

Man har helt glömt av skridskobanan i satsningen på Billingen. När vädret så tillåter är det upp till hundra barn på helgerna som här tar sina första skridskoskär. Det är lätt att man glömmer barnen i satsningen. Att få till en byggnad över skridskobanan medför att säsongen blir längre och inte väderberoende som idag och större möjlighet för alla barn som vill lära sig åka skridskor. Att en byggnad inte skulle passa in i omgivningen är en dålig undanflykt. Finns duktiga arkitekter som kan se till att en sådan byggnad passar in i omgivningen. En hall som sommartid kan användas för idrott, mässhall, utställningar och mycket annat.

Vidare gäller det att få till bra anläggningar för sommarsport. Att bygga till utegym och en bana för rullskidåkning och utbyggnad av dagens spår för mountainbike (MTB) är bra en satsning. För trots allt verkar cykelsporten öka i och med dessa snöfattiga vintrar. Varför inte en satsning på ytterligare lekredskap för barnen vilket inte kräver allt för stora investeringar. Och varför inte bygga en asfalterad trampbilbana likt den som finns på berget i Falköping och på Sommarland? Mycket populär bland de yngre barnen.

Givetvis skall Billingens fritidsområde fortsätta att utvecklas. Men det är viktigt att satsa inom rätt områden. Vi har trots allt en fantastisk natur på Billingen.

Skövdebo som är realist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.