20 apr 2017 08:09

20 apr 2017 08:09

Helt rätt att avveckla Fågelvik

Fågelviksgymnasiet:

Fler röster behöver få höras i debatten om Fågelviksgymnasiets framtid. När propagandagruppen ropar som högst, kan man förvillas att tro att den företräder alla oss som bor och betalar skatt i Tibro kommun. Så är det naturligtvis inte. Vi är många – faktiskt många, många tusen invånare – som tycker att politikerna har fattat ett väl grundat beslut och gör helt rätt när Fågelviksgymnasiet avvecklas. Det är en verksamhet som under många år har slukat skattemiljoner som kan komma våra barn och unga till gagn på bättre sätt.

En av anledningarna till beslutet om avveckling är ju faktiskt att Tibros unga själva i allt större utsträckning väljer att söka sig till Skövde för sin gymnasieutbildning. Efter nio år på skolorna i Tibro känns det troligen skönt och befriande att äntligen få möta en större mångfald av nya vänner på en större ort. Till Skövde är det 20 minuter med buss. 20 minuter! De flesta hinner knappt ens få upp sin smartphone innan det är dags att kliva av. När aktionsgruppen ropar sina argument får man känslan av att den består av ett gäng curlande föräldrar som även efter att barnen stigit in i vuxenvärlden fortsätter att sopa bort allt som på minsta sätt hindrar ett bekvämt liv. Men av de vikande ansökningssiffrorna vet vi ju redan att de unga själva väljer bort Fågelviksgymnasiet till förmån för utbildningar i Skövde. De unga och deras föräldrar är alltså inte helt överens i denna fråga.

Alla de miljoner kronor som kommunen sparar på att avveckla Fågelviksgymnasiet kan istället satsas på att höja kvaliteten i de grundskolor som förbereder våra unga för fortsatt utbildning. De behöver renoveras, lärarna behöver högre löner och ges bättre förutsättningar att möta individuella behov, eleverna skulle kanske må bättre av något mindre klasser, ny pedagogik behöver få ta plats. Och så vidare. Det är här resurserna gör bäst nytta för Tibros barn och unga – inte genom att fortsätta låta Fågelviksgymnasiet trampa vatten för att hålla näsan ovanför vattenytan!

Satsa i grundskolan!

En av anledningarna till beslutet om avveckling är ju faktiskt att Tibros unga själva i allt större utsträckning väljer att söka sig till Skövde för sin gymnasieutbildning. Efter nio år på skolorna i Tibro känns det troligen skönt och befriande att äntligen få möta en större mångfald av nya vänner på en större ort. Till Skövde är det 20 minuter med buss. 20 minuter! De flesta hinner knappt ens få upp sin smartphone innan det är dags att kliva av. När aktionsgruppen ropar sina argument får man känslan av att den består av ett gäng curlande föräldrar som även efter att barnen stigit in i vuxenvärlden fortsätter att sopa bort allt som på minsta sätt hindrar ett bekvämt liv. Men av de vikande ansökningssiffrorna vet vi ju redan att de unga själva väljer bort Fågelviksgymnasiet till förmån för utbildningar i Skövde. De unga och deras föräldrar är alltså inte helt överens i denna fråga.

Alla de miljoner kronor som kommunen sparar på att avveckla Fågelviksgymnasiet kan istället satsas på att höja kvaliteten i de grundskolor som förbereder våra unga för fortsatt utbildning. De behöver renoveras, lärarna behöver högre löner och ges bättre förutsättningar att möta individuella behov, eleverna skulle kanske må bättre av något mindre klasser, ny pedagogik behöver få ta plats. Och så vidare. Det är här resurserna gör bäst nytta för Tibros barn och unga – inte genom att fortsätta låta Fågelviksgymnasiet trampa vatten för att hålla näsan ovanför vattenytan!

Satsa i grundskolan!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.