10 aug 2017 06:00

10 aug 2017 08:17

Att riva lägren löser inga problem

DEBATT: Tiggarna

Vi lever i ett sjukt samhälle. Fattiga och hemlösa jagas med blåslampa. Jag pratar om Skövde kommuns agerande att än en gång polisanmäla EU-migranterna och riva deras nya läger. Katarina Jonsson skriver att det är oansvarigt att tillåta parallella samhällen. Men om det är ert syfte att bli av med detta så har ni inte åstadkommit någonting.

Ni kan vräka dem hur många gånger som helst. Det löser inga problem. Deras fattigdomsproblem kvarstår och de söker en ny plats att bo på. Det blir en evig karusell.

Grundproblemet till att de kommer hit är att de inte kan försörja sig och sina barn i hemlandet. Ska vi prata ren svenska ”så skiter de styrande i dessa länder i hur dessa människor överlever”. Bara detta att inte kunna ge sina barn mat för dagen är ju ett fruktansvärt problem. Det kan ju alla förstå. Sedan kommer de hit och sitter ute hela dagarna i regn och kyla, vilket sliter oerhört mycket på kropp och själ. Vem av oss skulle klara det? Därefter går de ”hem” för att lägga sig under en presenning, många gånger på vintern i snö och minusgrader. Ingen av oss skulle ”palla” det. Men inte nog med det, de skall också jagas av myndigheter, i detta fall Skövde kommun, kronofogden och polisen. Prata om helvete. Sedan kan kommunen och invånare ha vilka åsikter ni vill. Detta är misshandel av människor, rättfärdigat av en lagstiftning och bakom denna lagstiftning så tror man sig ha renat sitt samvete.

EU-migranterna är inte många i Skövde, uppskattningsvis ett tiotal, de har varit fler tidigare. Det finns andra möjligheter än polisanmälan att välja. Ställ upp en sopcontainer i anslutning till deras boenden, och en mobil toalett så skulle många problem vara undanröjda. Det är heller ingen stor kostnad. De stör absolut ingen med något oväsen. Jag mår illa av att folkvalda jagar fattiga utsatta människor. Sen kan ni hänvisa till likhet inför lagen hur mycket som helst. Ifrån mig har ni i varje fall inte fått något förtroende att plåga fattiga människor på detta sätt.

Till sist vill jag visa min uppskattning till dig P-O Elfstrand. För ditt engagemang och din ödmjukhet när handlar om utsatta människor, ditt outtröttliga arbete trots din höga ålder. Jag känner dig inte personligen men du har verkligen hjärtat på rätt ställe! Likaså ska kyrkan ha en stor eloge, bl.a. när det gäller de utsattas boende. Till alla som inte håller med mig och tycker att ”ska han inte ge sig snart” så kan jag glädja er med att jag för denna gång avslutar detta. Även om jag skulle få ”dumma svar”!

Leif Norén

 

Ni kan vräka dem hur många gånger som helst. Det löser inga problem. Deras fattigdomsproblem kvarstår och de söker en ny plats att bo på. Det blir en evig karusell.

Grundproblemet till att de kommer hit är att de inte kan försörja sig och sina barn i hemlandet. Ska vi prata ren svenska ”så skiter de styrande i dessa länder i hur dessa människor överlever”. Bara detta att inte kunna ge sina barn mat för dagen är ju ett fruktansvärt problem. Det kan ju alla förstå. Sedan kommer de hit och sitter ute hela dagarna i regn och kyla, vilket sliter oerhört mycket på kropp och själ. Vem av oss skulle klara det? Därefter går de ”hem” för att lägga sig under en presenning, många gånger på vintern i snö och minusgrader. Ingen av oss skulle ”palla” det. Men inte nog med det, de skall också jagas av myndigheter, i detta fall Skövde kommun, kronofogden och polisen. Prata om helvete. Sedan kan kommunen och invånare ha vilka åsikter ni vill. Detta är misshandel av människor, rättfärdigat av en lagstiftning och bakom denna lagstiftning så tror man sig ha renat sitt samvete.

EU-migranterna är inte många i Skövde, uppskattningsvis ett tiotal, de har varit fler tidigare. Det finns andra möjligheter än polisanmälan att välja. Ställ upp en sopcontainer i anslutning till deras boenden, och en mobil toalett så skulle många problem vara undanröjda. Det är heller ingen stor kostnad. De stör absolut ingen med något oväsen. Jag mår illa av att folkvalda jagar fattiga utsatta människor. Sen kan ni hänvisa till likhet inför lagen hur mycket som helst. Ifrån mig har ni i varje fall inte fått något förtroende att plåga fattiga människor på detta sätt.

Till sist vill jag visa min uppskattning till dig P-O Elfstrand. För ditt engagemang och din ödmjukhet när handlar om utsatta människor, ditt outtröttliga arbete trots din höga ålder. Jag känner dig inte personligen men du har verkligen hjärtat på rätt ställe! Likaså ska kyrkan ha en stor eloge, bl.a. när det gäller de utsattas boende. Till alla som inte håller med mig och tycker att ”ska han inte ge sig snart” så kan jag glädja er med att jag för denna gång avslutar detta. Även om jag skulle få ”dumma svar”!

Leif Norén

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.