11 aug 2017 14:11

11 aug 2017 14:11

Kräftans smärtsamma väg till bordet

Djur:

Midsommar var en fest och nu är det dags för nästa: kräftskivan.

Vi knäcker ben och äter innanmätet. Men hur är det med kräftorna, innan de når matbordet?

De kokas.

Först ska vi beakta att djur inte är endast levande utifrån sina instinkter. De är upplevande individer som värderar livet likt vi gör. Kräftor känner också smärta och lidande. När de sänks ned i det kokande vattnet försöker de ta sig därifrån. Detta för att de drar sig undan saker de inte tål, exempelvis för höga temperaturer.

Det enda vi inte vet att kräftorna har, men som forskning tyder på att alla djur besitter, är ett medvetande. Forskning visar alltså att kräftor kan känna smärta och lidande och de kan även minnas när de blev uppfiskade. Vill vi då chansa på om de har ett medvetande eller inte? Vi anser att svaret på frågan är nej. För likaväl som våra familjedjur har medvetanden kan alltså även kräftor ha det.

Vad kan en så göra istället för att äta kräftor? Vill du ändå äta med händerna och få en ljuvlig smak så kan du t.ex. äta kronärtskocka med dill och citron.

Inget är mer tillfredsställande än att äta mat som inte plågats.

Anna Hjalmarsson och Ann Olsson

medlemmar i Djurens Rätt

Vi knäcker ben och äter innanmätet. Men hur är det med kräftorna, innan de når matbordet?

De kokas.

Först ska vi beakta att djur inte är endast levande utifrån sina instinkter. De är upplevande individer som värderar livet likt vi gör. Kräftor känner också smärta och lidande. När de sänks ned i det kokande vattnet försöker de ta sig därifrån. Detta för att de drar sig undan saker de inte tål, exempelvis för höga temperaturer.

Det enda vi inte vet att kräftorna har, men som forskning tyder på att alla djur besitter, är ett medvetande. Forskning visar alltså att kräftor kan känna smärta och lidande och de kan även minnas när de blev uppfiskade. Vill vi då chansa på om de har ett medvetande eller inte? Vi anser att svaret på frågan är nej. För likaväl som våra familjedjur har medvetanden kan alltså även kräftor ha det.

Vad kan en så göra istället för att äta kräftor? Vill du ändå äta med händerna och få en ljuvlig smak så kan du t.ex. äta kronärtskocka med dill och citron.

Inget är mer tillfredsställande än att äta mat som inte plågats.

Anna Hjalmarsson och Ann Olsson

medlemmar i Djurens Rätt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.