13 sep 2017 11:01

13 sep 2017 11:01

Rektorernas argument håller inte

Studenten:

Fredagen den 8 september blev vi kallade till möte. Vi, representanter från alla skolor i Skövde kommun skulle vi träffas för att diskutera studenten 2018. Det är en stor dag som många drömt om sedan barnsben. Den mentala föreställningen när man ser sin klass på studentflaket, hoppandes, sjungandes och skrattandes. Så kommer det inte bli nästa år. Skövdes rektorer presenterade för oss att ett beslut är fattat inför studenten 2018. Det blir inget studentflak. Åtminstone inte med de som arrangörer. Med tveksamma argument inleddes fredagen.

Det pratades säkerhet och polisen besvarade många frågor. Ett av problemen var att kommunikation mellan förare och studenter inte fungerade på grund av det höga ljudet. Samma sak mellan förare och polis. Vi elever, som fortfarande är kreativa, samarbetsvilliga och med stora ambitioner, kom med förslag på hur vi kunde lösa det. Vi är villiga att sänka ljudnivån till en som vi tillsammans kommer överens om. Polisen menar också på att det är en av de roligaste dagarna på året att arbeta på, och stöttar oss oavsett vem som i slutändan blir arrangör. Jag tror, eller vet, att vi alla elever som deltog i mötet förstår vikten av säkerheten. Tror ni att vi vill skada oss med mening eller?

De tre resterande argumenten är inte hållbara. Rektorerna presenterar en kort beskrivning av att miljön påverkas negativt. Jo, det är vi väl medvetna om och vi bryr oss om den. Men ska vi helt plötsligt börja tänka på miljön på vår sista dag i skolan? Ni som arbetar och tar bilen varje dag till jobbet då? Kan Skövde förklara sina ökade trafikköer på något annat sätt? Det är inte bara vi studenter som ligger bakom den så kallade miljöpåverkan.

Man menar också på att ett studentflak är dyrt, men så är det att gå på balen också. Inget av det tvingas man till att delta i. Sedan är flertalets värdegrund inom klasserna att man hjälper varandra så gott det går. Har man absolut inte pengar vet vi att många klasser löser detta ändå. Det kan låta tufft, men annars kan man inte delta. Ska vi ta bort balen också när vi ändå håller på kanske? Det bästa är nog om ni inte lägger er i vart våra pengar placeras. För vi elever är ju inte ett dugg intresserade av vad ni gör med era löner.

Ert sista argument är att det som skrivs på flaken inte speglar skolornas värdegrunder. Vad vi vet har det alltid varit lite rivalitet mellan de olika programmen. Är det så farligt? Även här kom vi med förslag på att vi kan stryka att skriva olika texter på flaken. Ett försök till kompromiss som inte var bra nog enligt våra rektorer. Texterna som skrivs på lakan kontrolleras även av skolorna så att dessa inte ska vara kränkande. Är det då inte en brist i er kontroll vi pratar om här?

Om ni dessutom inte kan sova om nätterna på grund av en studentkortege, som ni rektorer påstod, kanske ni borde gå och tala med en psykolog så det inte går ut över ert arbete? För det är väl ungefär det rådet vi får när vi är stressade, pressade och inte har någon motivation kvar efter alla krav, prov och inlämningar.

Det allra sorgligaste i detta beslut är att vi i elevråd och studentkommittéer inte hört något om detta innan. Ni bjuder in oss till ett möte för att diskutera, ni avbryter oss trots att vi har fler frågor och framför allt, ni är inte villiga att på något sätt ändra ert beslut. Ni pratar värdegrund med oss som om ni vore experter, men förmedlar diktatur, brist på respekt och orättvisa. Bra jobbat Skövde. Ni tror att ni satte punkt för en tradition, men vet ni, det är nu det börjar.

Studentkommittén, Plusgymnasiet Skövde

Fredagen den 8 september blev vi kallade till möte. Vi, representanter från alla skolor i Skövde kommun skulle vi träffas för att diskutera studenten 2018. Det är en stor dag som många drömt om sedan barnsben. Den mentala föreställningen när man ser sin klass på studentflaket, hoppandes, sjungandes och skrattandes. Så kommer det inte bli nästa år. Skövdes rektorer presenterade för oss att ett beslut är fattat inför studenten 2018. Det blir inget studentflak. Åtminstone inte med de som arrangörer. Med tveksamma argument inleddes fredagen.

Det pratades säkerhet och polisen besvarade många frågor. Ett av problemen var att kommunikation mellan förare och studenter inte fungerade på grund av det höga ljudet. Samma sak mellan förare och polis. Vi elever, som fortfarande är kreativa, samarbetsvilliga och med stora ambitioner, kom med förslag på hur vi kunde lösa det. Vi är villiga att sänka ljudnivån till en som vi tillsammans kommer överens om. Polisen menar också på att det är en av de roligaste dagarna på året att arbeta på, och stöttar oss oavsett vem som i slutändan blir arrangör. Jag tror, eller vet, att vi alla elever som deltog i mötet förstår vikten av säkerheten. Tror ni att vi vill skada oss med mening eller?

De tre resterande argumenten är inte hållbara. Rektorerna presenterar en kort beskrivning av att miljön påverkas negativt. Jo, det är vi väl medvetna om och vi bryr oss om den. Men ska vi helt plötsligt börja tänka på miljön på vår sista dag i skolan? Ni som arbetar och tar bilen varje dag till jobbet då? Kan Skövde förklara sina ökade trafikköer på något annat sätt? Det är inte bara vi studenter som ligger bakom den så kallade miljöpåverkan.

Man menar också på att ett studentflak är dyrt, men så är det att gå på balen också. Inget av det tvingas man till att delta i. Sedan är flertalets värdegrund inom klasserna att man hjälper varandra så gott det går. Har man absolut inte pengar vet vi att många klasser löser detta ändå. Det kan låta tufft, men annars kan man inte delta. Ska vi ta bort balen också när vi ändå håller på kanske? Det bästa är nog om ni inte lägger er i vart våra pengar placeras. För vi elever är ju inte ett dugg intresserade av vad ni gör med era löner.

Ert sista argument är att det som skrivs på flaken inte speglar skolornas värdegrunder. Vad vi vet har det alltid varit lite rivalitet mellan de olika programmen. Är det så farligt? Även här kom vi med förslag på att vi kan stryka att skriva olika texter på flaken. Ett försök till kompromiss som inte var bra nog enligt våra rektorer. Texterna som skrivs på lakan kontrolleras även av skolorna så att dessa inte ska vara kränkande. Är det då inte en brist i er kontroll vi pratar om här?

Om ni dessutom inte kan sova om nätterna på grund av en studentkortege, som ni rektorer påstod, kanske ni borde gå och tala med en psykolog så det inte går ut över ert arbete? För det är väl ungefär det rådet vi får när vi är stressade, pressade och inte har någon motivation kvar efter alla krav, prov och inlämningar.

Det allra sorgligaste i detta beslut är att vi i elevråd och studentkommittéer inte hört något om detta innan. Ni bjuder in oss till ett möte för att diskutera, ni avbryter oss trots att vi har fler frågor och framför allt, ni är inte villiga att på något sätt ändra ert beslut. Ni pratar värdegrund med oss som om ni vore experter, men förmedlar diktatur, brist på respekt och orättvisa. Bra jobbat Skövde. Ni tror att ni satte punkt för en tradition, men vet ni, det är nu det börjar.

Studentkommittén, Plusgymnasiet Skövde

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.