13 sep 2017 08:17

13 sep 2017 08:17

Sitter ni kvar hela mandatperioden?

Kyrkovalet

På söndag är det val till Svenska kyrkan. Alla medlemmar över 16 år har rösträtt, alltså två år innan man får rösta i politiska val. Valdeltagandet i de kyrkliga valen är tyvärr ganska lågt, mellan 10 och 15 procent. I senaste valet 2013 röstade 12,8 procent, vilket ändå var en höjning med en procent mot valet 2009.

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, har studerat samtliga kyrkofullmäktige, när det gäller avhopp sedan valet 2013. 15,2 procent har hoppat av. De flesta avhoppen svarar Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna för. I absoluta tal har 600 socialdemokrater lämnat sina uppdrag medan 29 procent av Sverigedemokraterna har hoppat av under mandatperioden.

Det kan därför vara på sin plats att be kandidaterna före söndagens val svara på frågan, om de tänker sitta kvar under hela mandatperioden fram till 2021. Om de lämnar sina uppdrag i förtid, är det ju ganska meningslöst att rösta på den kandidaten.

Lars Hjertén

Tidaholm

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, har studerat samtliga kyrkofullmäktige, när det gäller avhopp sedan valet 2013. 15,2 procent har hoppat av. De flesta avhoppen svarar Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna för. I absoluta tal har 600 socialdemokrater lämnat sina uppdrag medan 29 procent av Sverigedemokraterna har hoppat av under mandatperioden.

Det kan därför vara på sin plats att be kandidaterna före söndagens val svara på frågan, om de tänker sitta kvar under hela mandatperioden fram till 2021. Om de lämnar sina uppdrag i förtid, är det ju ganska meningslöst att rösta på den kandidaten.

Lars Hjertén

Tidaholm

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.