11 okt 2017 08:15

11 okt 2017 08:15

Innovationsrikt förslag om skolmat

Matsvinn:

Förslaget från tre tjejer i Sventorps skola om att ha efterrätt varannan vecka som incitament för att slänga mindre mat (SLA 7/10) är bland det smartaste jag hört på länge. Det visar tydligt den innovationskraft man kan dra nytta av i miljöarbetet genom att involvera våra yngsta medborgare.

Dessa barn har funderat över vilken motivation som skulle kunna åstadkomma minsta möjliga matsvinn bland eleverna och har kommit fram till en modell som de alla kan samlas kring. Därmed kan eleverna stötta och peppa varandra att ta mindre mat och äta upp det man har på tallriken.

Förslaget är välformulerat och dessutom nyanserat; ingen dör av en efterrätt varannan vecka, och kravet för att uppnå efterrätt är stramt och kan naturligtvis göras ännu stramare med tiden allteftersom eleverna minskar svinnet. Att läsa Sventorpselevernas förslag skänker hopp för framtiden. Tack!

Daniel Glinatsi

Dessa barn har funderat över vilken motivation som skulle kunna åstadkomma minsta möjliga matsvinn bland eleverna och har kommit fram till en modell som de alla kan samlas kring. Därmed kan eleverna stötta och peppa varandra att ta mindre mat och äta upp det man har på tallriken.

Förslaget är välformulerat och dessutom nyanserat; ingen dör av en efterrätt varannan vecka, och kravet för att uppnå efterrätt är stramt och kan naturligtvis göras ännu stramare med tiden allteftersom eleverna minskar svinnet. Att läsa Sventorpselevernas förslag skänker hopp för framtiden. Tack!

Daniel Glinatsi

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.