13 nov 2017 08:14

13 nov 2017 08:14

Glasögonen farliga för barn?

Balthazar:

En fråga angående VR-trenden på Balthazar: Vad gäller egentligen för VR-glasögon? Är de farliga för barn?

Oculus Rift och Samsung har en 13-årsgräns på sina produkter. Sony säger dessutom att VR inte bör användas av barn under 12 och en ytterligare tillverkare (HTC) säger att små barn inte bör använda deras produkt alls. Sådana åldersgränser måste finnas av en anledning. Det kanske är för att tillverkarna är oroliga för avsaknaden av vetenskapliga data eller finns det till och med konstaterade risker?

Barnen som testar VR-glasögon i buren på Balthazar (vilket de ofta gör utan uppsikt av personalen) sitter med glasögonen på sig under långa tidsperioder. Som försiktighetsåtgärd skulle vi som föräldrar vilja se lite varningstext eller till och med en deklaration som säger klart och tydligt att aktivitet i buren är 100 procent ofarligt för alla (speciellt barn under 13 år /under 8 år o.s.v.

Oroliga föräldrar

Oculus Rift och Samsung har en 13-årsgräns på sina produkter. Sony säger dessutom att VR inte bör användas av barn under 12 och en ytterligare tillverkare (HTC) säger att små barn inte bör använda deras produkt alls. Sådana åldersgränser måste finnas av en anledning. Det kanske är för att tillverkarna är oroliga för avsaknaden av vetenskapliga data eller finns det till och med konstaterade risker?

Barnen som testar VR-glasögon i buren på Balthazar (vilket de ofta gör utan uppsikt av personalen) sitter med glasögonen på sig under långa tidsperioder. Som försiktighetsåtgärd skulle vi som föräldrar vilja se lite varningstext eller till och med en deklaration som säger klart och tydligt att aktivitet i buren är 100 procent ofarligt för alla (speciellt barn under 13 år /under 8 år o.s.v.

Oroliga föräldrar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.