14 nov 2017 08:14

14 nov 2017 08:14

Vilka är det som behöver värnas?

Samhället:

Man kan vakna mitt i natten och tänka ”Vad i h-e håller vi på med?” Över en natt blev det tvärstopp vid gränsen för flyktingar att komma in i Sverige. En sällan skådad handlingskraft från regering och riksdag. Denna handlingskraft lyser med sin frånvaro när storkapitalisterna härjar fritt.

Vi ställer invandringen, flyktingmottagningen mot skola, vård och omsorg men låter miljardärerna skattesmita till Paradisöarna. Vi kan tillåta nazister att demonstrera på våra gator med fula tygtrasor men vi vill kunna förbjuda fattiga EU-migranter att sitta på samma gator. Vi lägger ner massor av resurser och pengar på att jaga ensamkommande flyktingar och papperslösa men jagar inte skatteflyktingar.

När mänskliga rättigheter behövs som mest för människor i nöd så har de plötsligt inget värde. Nu är mänskliga rättigheter inte kopplade till om man är människa eller inte. Istället avgörs tillgången till sociala skyddsnät av papper, medborgarskap och uppehållstillstånd. Sverige är ingen diktatur men behöver heller inte vara det, för när politikerna avskaffar människovärdet så möts de inte av några större protester. Staten har kört över sina egna institutioner och därmed gynnat de rasistiska krafterna. Samhällskroppen har fått ett brunt segt slem i halsen som den nu inte kan hosta upp.

Faktaresistensen har fått fritt spelrum och infekterar samhällsklimatet. När man skyller allt dåligt på invandrare och flyktingar så är det inte för att det är en sanning utan för att man tänker göra det till en sanning.

Moralen, humanismen, solidariteten och tilliten till samhället har rasat ihop som ett korthus.

Vi ska skämmas. Vilka är det som behöver värnas, de som flytt från krig eller vi som lever i fred? Vilka är det som förlorat värdigheten, är det flyktingarna eller är det vi?

Leif Norén

Man kan vakna mitt i natten och tänka ”Vad i h-e håller vi på med?” Över en natt blev det tvärstopp vid gränsen för flyktingar att komma in i Sverige. En sällan skådad handlingskraft från regering och riksdag. Denna handlingskraft lyser med sin frånvaro när storkapitalisterna härjar fritt.

Vi ställer invandringen, flyktingmottagningen mot skola, vård och omsorg men låter miljardärerna skattesmita till Paradisöarna. Vi kan tillåta nazister att demonstrera på våra gator med fula tygtrasor men vi vill kunna förbjuda fattiga EU-migranter att sitta på samma gator. Vi lägger ner massor av resurser och pengar på att jaga ensamkommande flyktingar och papperslösa men jagar inte skatteflyktingar.

När mänskliga rättigheter behövs som mest för människor i nöd så har de plötsligt inget värde. Nu är mänskliga rättigheter inte kopplade till om man är människa eller inte. Istället avgörs tillgången till sociala skyddsnät av papper, medborgarskap och uppehållstillstånd. Sverige är ingen diktatur men behöver heller inte vara det, för när politikerna avskaffar människovärdet så möts de inte av några större protester. Staten har kört över sina egna institutioner och därmed gynnat de rasistiska krafterna. Samhällskroppen har fått ett brunt segt slem i halsen som den nu inte kan hosta upp.

Faktaresistensen har fått fritt spelrum och infekterar samhällsklimatet. När man skyller allt dåligt på invandrare och flyktingar så är det inte för att det är en sanning utan för att man tänker göra det till en sanning.

Moralen, humanismen, solidariteten och tilliten till samhället har rasat ihop som ett korthus.

Vi ska skämmas. Vilka är det som behöver värnas, de som flytt från krig eller vi som lever i fred? Vilka är det som förlorat värdigheten, är det flyktingarna eller är det vi?

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.