15 nov 2017 08:15

15 nov 2017 08:15

Skolan och postmodernismen

Kunskap:

Den svenska skolan har befunnit sig i fritt fall i internationella mätningar som mätt kunskap och inte flum, så kallad värdegrund av pratpolitiker. En orsak till detta är den postmodernistiska synen på kunskap. Det finns inga sanningar utan bara åsikter, och det som är sant för mig, och jag känner för, det är sant.

Men så är det inte. Jorden är rund och Kebnekaise är Sverige högsta berg år 2017. Till och med fakta som har sitt ursprung i människors handlande är objektiva och allmängiltiga. En dollar måste man betala med en viss mängd svenska kronor ett givet datum, och om man misshandlar någon så är det inte så att den misshandlade är misshandlad, medan gärningsmannen kan hävda att hans sanning är att han ingenting har gjort. Föreställningen om att eleven ska söka sig fram till sin egen sanning leder inte till giltig kunskap. Kritiskt tänkande är att undersöka evidens för det som påstås, och då gäller att det är ett logiskt korrekt resonemang, och att det finns evidens för det som påstås. Så kallat kritiskt tänkande är ideologiskt tänkande utifrån en ideologi, och strider ofta mot både fakta och logik.

Dags att återupprätta respekten för kunskap och objektivitet, och sluta tro på att kunskapen är auktoritär. Det är flummet som är auktoritärt, för varje diktator har haft nytta av förnekandet av sanning och förnuft.

Göran Rudengren

Den svenska skolan har befunnit sig i fritt fall i internationella mätningar som mätt kunskap och inte flum, så kallad värdegrund av pratpolitiker. En orsak till detta är den postmodernistiska synen på kunskap. Det finns inga sanningar utan bara åsikter, och det som är sant för mig, och jag känner för, det är sant.

Men så är det inte. Jorden är rund och Kebnekaise är Sverige högsta berg år 2017. Till och med fakta som har sitt ursprung i människors handlande är objektiva och allmängiltiga. En dollar måste man betala med en viss mängd svenska kronor ett givet datum, och om man misshandlar någon så är det inte så att den misshandlade är misshandlad, medan gärningsmannen kan hävda att hans sanning är att han ingenting har gjort. Föreställningen om att eleven ska söka sig fram till sin egen sanning leder inte till giltig kunskap. Kritiskt tänkande är att undersöka evidens för det som påstås, och då gäller att det är ett logiskt korrekt resonemang, och att det finns evidens för det som påstås. Så kallat kritiskt tänkande är ideologiskt tänkande utifrån en ideologi, och strider ofta mot både fakta och logik.

Dags att återupprätta respekten för kunskap och objektivitet, och sluta tro på att kunskapen är auktoritär. Det är flummet som är auktoritärt, för varje diktator har haft nytta av förnekandet av sanning och förnuft.

Göran Rudengren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.