13 feb 2018 08:14

13 feb 2018 08:14

Vad kommer rävarna att utsättas för?

Räv-SM:

Den 16–18 februari är det Räv-SM i skogarna runt Skövde. Ett tiotal hundar skall tävla i att jaga rävar i upp till 1,5 timme. Räven, liksom andra vilda djur, äter upp sig på hösten för att klara vintern. En långdragen jakt av detta slag kan tömma en rävs reserver så den får svårt att överleva vintern.

Räven är hatad i kretsen jägare som blint ansluter sig till den så kallade Rovdjurskampanjen. En tävling i att döda så många mindre rovdjur som möjligt. Så efter Räv-SM är det fritt fram att med hjälp av 2–3 hundar jaga även de rävar som utsatts för Räv-SM-jakten för att döda så många som möjligt av dem. Hunden som används som redskap kan ha tränats på en träningsanläggning i Sverige där vilda djur hålls i fångenskap för att hundar skall få tränas i att jaga dem.

Jakten idag innehåller även andra inslag av inhuman och oetisk jakt. Vad som snart kan tillkomma är att pilbågsjakt kan bli tillåtet i Sverige. Svenska Jägarförbundet har meddelat att de ska komma med ett sådant förslag.

Vi naturintresserade som inte är jägare eller äger jaktmark har idag inget inflytande i frågor av detta slag. Dags att även vi får vara med och bestämma över djur och natur!

Ingemar Rosberg

Jaktkritikerna Västra Götaland

Den 16–18 februari är det Räv-SM i skogarna runt Skövde. Ett tiotal hundar skall tävla i att jaga rävar i upp till 1,5 timme. Räven, liksom andra vilda djur, äter upp sig på hösten för att klara vintern. En långdragen jakt av detta slag kan tömma en rävs reserver så den får svårt att överleva vintern.

Räven är hatad i kretsen jägare som blint ansluter sig till den så kallade Rovdjurskampanjen. En tävling i att döda så många mindre rovdjur som möjligt. Så efter Räv-SM är det fritt fram att med hjälp av 2–3 hundar jaga även de rävar som utsatts för Räv-SM-jakten för att döda så många som möjligt av dem. Hunden som används som redskap kan ha tränats på en träningsanläggning i Sverige där vilda djur hålls i fångenskap för att hundar skall få tränas i att jaga dem.

Jakten idag innehåller även andra inslag av inhuman och oetisk jakt. Vad som snart kan tillkomma är att pilbågsjakt kan bli tillåtet i Sverige. Svenska Jägarförbundet har meddelat att de ska komma med ett sådant förslag.

Vi naturintresserade som inte är jägare eller äger jaktmark har idag inget inflytande i frågor av detta slag. Dags att även vi får vara med och bestämma över djur och natur!

Ingemar Rosberg

Jaktkritikerna Västra Götaland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.