23 feb 2018 11:47

23 feb 2018 11:47

Skrämselpropaganda hos Moderaterna

DEBATT

Som liberal politiker är jag väldigt oroad över den riktning som Moderaterna har tagit, när det gäller synen på invandring.

Häromkvällen intervjuades Moderaternas Elisabeth Svantesson i tv om partiets nya retorik, som uppenbarligen tagits fram i syfte att locka tillbaka väljare från SD. I en reklamfilm (se fotnot) som beställts av Moderaterna i Göteborg, utmålas bilden av en stad i förfall. En stad som tagits över av våld och främlingar och där det ”goa trygga götelabörg” försvunnit i dimman likt ett av hamnens fraktfartyg på väg ut mot öppet hav.

Göteborg, Stockholm och även Örebro enligt Svantesson, har stora problem med nyinflyttade som belastar samhället, medför skenande kostnader, höjer våldsstatistiken, och så vidare i all oändlighet. Jag kan hålla med om att vi har problem som behöver diskuteras. Men det gör vi inte genom att svartmåla en utpekad grupp av människor! Det är både ansvarslöst, historielöst och fullständigt utan konsekvensanalys. För vad händer?

Tror Moderaterna verkligen på allvar att vi löser våra integrationsproblem genom en retorik som hör hemma i 1930-talets Tyskland och vars syfte är att skrämma, röra upp känslor, ställa oss mot dom?

Som liberal politiker vill jag istället vända på debatten. Vi behöver invandringen, bland annat av ekonomiska skäl. Enligt Arbetsförmedlingens rapport Nettoinvandring, sysselsättning och arbetskraft som kom 2015, behöver Sverige en invandring på 90 000–100 000 personer i arbetsför ålder per år för att underhålla välfärden och tillväxten, enligt analyschef Mats Wadman.

Den här rapporten, liksom LO:s granskning av arbetsmarknadspolitiken, visar dock på ett mycket stort behov av utbildning för att få in fler på den arbetsmarknad som ligger till grund för fortsatt välfärd.

Och det är här jag vill att diskussionen ska föras! Hur vi politiker kan hitta åtgärder för att stimulera och underlätta utbildning för de som kanske aldrig suttit i en skolbänk. Den enda vägen ut ur utanförskap, arbetslöshet och fattigdom går via utbildningssystemet. Oavsett om du heter Anna eller Mohammed och oavsett om du är 16 eller 40 plus.

Att hitta lösningen på det borde alla partier fokusera debatten på. Lägg ner skrämselpropagandan moderater!

Louise Clausen (L)

ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i Arvodesnämnden

Fotnot: Bilderna i filmen är inte från Göteborg. De är inköpta från en bildbyrå och tagna i Vancouver i Kanada, i samband med att stans hockeylag förlorat NHL-finalen år 2011. ”Vi kan ju inte själva tända på bilar, det förstår väl alla”, säger Hampus Magnusson, biträdande kommunalråd för Moderaterna i Göteborg, i en intervju i radions Studio Ett.

Som liberal politiker är jag väldigt oroad över den riktning som Moderaterna har tagit, när det gäller synen på invandring.

Häromkvällen intervjuades Moderaternas Elisabeth Svantesson i tv om partiets nya retorik, som uppenbarligen tagits fram i syfte att locka tillbaka väljare från SD. I en reklamfilm (se fotnot) som beställts av Moderaterna i Göteborg, utmålas bilden av en stad i förfall. En stad som tagits över av våld och främlingar och där det ”goa trygga götelabörg” försvunnit i dimman likt ett av hamnens fraktfartyg på väg ut mot öppet hav.

Göteborg, Stockholm och även Örebro enligt Svantesson, har stora problem med nyinflyttade som belastar samhället, medför skenande kostnader, höjer våldsstatistiken, och så vidare i all oändlighet. Jag kan hålla med om att vi har problem som behöver diskuteras. Men det gör vi inte genom att svartmåla en utpekad grupp av människor! Det är både ansvarslöst, historielöst och fullständigt utan konsekvensanalys. För vad händer?

Tror Moderaterna verkligen på allvar att vi löser våra integrationsproblem genom en retorik som hör hemma i 1930-talets Tyskland och vars syfte är att skrämma, röra upp känslor, ställa oss mot dom?

Som liberal politiker vill jag istället vända på debatten. Vi behöver invandringen, bland annat av ekonomiska skäl. Enligt Arbetsförmedlingens rapport Nettoinvandring, sysselsättning och arbetskraft som kom 2015, behöver Sverige en invandring på 90 000–100 000 personer i arbetsför ålder per år för att underhålla välfärden och tillväxten, enligt analyschef Mats Wadman.

Den här rapporten, liksom LO:s granskning av arbetsmarknadspolitiken, visar dock på ett mycket stort behov av utbildning för att få in fler på den arbetsmarknad som ligger till grund för fortsatt välfärd.

Och det är här jag vill att diskussionen ska föras! Hur vi politiker kan hitta åtgärder för att stimulera och underlätta utbildning för de som kanske aldrig suttit i en skolbänk. Den enda vägen ut ur utanförskap, arbetslöshet och fattigdom går via utbildningssystemet. Oavsett om du heter Anna eller Mohammed och oavsett om du är 16 eller 40 plus.

Att hitta lösningen på det borde alla partier fokusera debatten på. Lägg ner skrämselpropagandan moderater!

Louise Clausen (L)

ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i Arvodesnämnden

Fotnot: Bilderna i filmen är inte från Göteborg. De är inköpta från en bildbyrå och tagna i Vancouver i Kanada, i samband med att stans hockeylag förlorat NHL-finalen år 2011. ”Vi kan ju inte själva tända på bilar, det förstår väl alla”, säger Hampus Magnusson, biträdande kommunalråd för Moderaterna i Göteborg, i en intervju i radions Studio Ett.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.