12 jun 2018 08:10

12 jun 2018 08:10

Vi gör den största polissatsningen på många år

DEBATT

Replik till Anders G Johansson (M) i SLA 5 juni.

Skövde ska vara en trygg kommun där vi solidariskt håller ihop. Den kompromisslösa kampen mot brottsligheten ska fortsätta. Det innebär inte bara hårdare tag mot kriminella utan också att dess orsaker måste bekämpas. Förbyggande arbete måste vara centralt i skapandet av ett starkt Skövde där alla är trygga.

Den 5 juni beskriver Anders G Johansson duktigt i sitt debattinlägg spalt efter spalt Moderaternas idé om hur brott ska bekämpas, nämligen genom övervakningskameror, väktare och hundar. Det märkliga är att debattören inte med ett enda ord beskriver vem han är rädd för. Det är tydligt att inriktningen på Moderaternas trygghetskänsla går ut på att bygga högre murar och övervaka människor samt jaga runt med hundar i våra gymnasieskolor.

Det går heller inte att utläsa ett enda ord om hur Moderaterna ser på mäns våld mot kvinnor. Tyvärr är det helt tydligt att man också helt missat de brottsförebyggande åtgärder som den socialdemokratiskt ledda regeringen genomfört under denna mandatperiod och kommer med direkt falska påståenden om att ingenting gjorts. En samtyckeslag är införd och minimistraffet för våldtäkt är höjt. Mer än 30 straffskärpningar relaterade till den organiserade brottsligheten har tydligen gått Johansson helt förbi samt de skärpta straffen för vapenbrott. Han talar om den ”galopperande polisbristen” och ”glömmer” samtidigt att nämna att 2014 då borgarna styrt landet i åtta år antogs så få som 689 studenter till polisutbildningen i Sverige. Nu har vi vänt den trenden och fördubblat antalet polisstudenter, 2017 antogs 1 398 polisaspiranter.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen ser inte bara dagens problem utan tar ansvar för framtiden och satsar dubbelt så mycket som polisen själva äskat, 2 miljarder till fler poliser och bättre arbetsvillkor. Flera högskolor har ansökt om att få starta upp polisutbildningen och utrustningen både utvecklas och förbättras. Vi gör den största polissatsningen under hela 2000-talet och siktar på 10 000 fler poliser i Sverige till 2024 genom att anslå 7,1 miljarder under en treårsperiod. Detta kallar Anders G Johansson för ”passivitet och valhänt”.

Kikar man närmare på borglighetens politik hittar man sammanlagt 100 miljarder i skattesänkningar. Skattesänkningar som tydligt gynnar de redan välbeställda och ökar klyftorna, klassisk gammaldags borgerlig politik! Detta kryddas friskt med förslag om minimilöner som inte är något annat än ett grovt slag mot den Svenska modellen i syfte att generellt sänka löner. I USA kallar man begreppet ”Working poor” och ger ingenting annat än otrygghet och ökad kriminalitet. Vi ska bekämpa brott och dess orsaker genom att ge framförallt de unga möjlighet till bra liv och god framtidstro. Jobb och lön enligt kollektivavtal. Vi vägrar vara passiva vad gäller mäns våld mot kvinnor. Anders G Johanssons övervakningskameror på gator och torg hjälper inte en enda slagen kvinna. Med Moderaternas skattesänkarpolitik finns inga pengar till professionellt polisarbete.

Socialdemokraterna i Skövde vill skapa framtidstro för alla och vägrar bygga murar mellan människor. I ett tryggt och starkt socialdemokratiskt Skövde satsar vi på trygghet, välfärd och framtiden.

Malin Wadman

ordförande

Socialdemokraterna i Skövde

Replik till Anders G Johansson (M) i SLA 5 juni.

Skövde ska vara en trygg kommun där vi solidariskt håller ihop. Den kompromisslösa kampen mot brottsligheten ska fortsätta. Det innebär inte bara hårdare tag mot kriminella utan också att dess orsaker måste bekämpas. Förbyggande arbete måste vara centralt i skapandet av ett starkt Skövde där alla är trygga.

Den 5 juni beskriver Anders G Johansson duktigt i sitt debattinlägg spalt efter spalt Moderaternas idé om hur brott ska bekämpas, nämligen genom övervakningskameror, väktare och hundar. Det märkliga är att debattören inte med ett enda ord beskriver vem han är rädd för. Det är tydligt att inriktningen på Moderaternas trygghetskänsla går ut på att bygga högre murar och övervaka människor samt jaga runt med hundar i våra gymnasieskolor.

Det går heller inte att utläsa ett enda ord om hur Moderaterna ser på mäns våld mot kvinnor. Tyvärr är det helt tydligt att man också helt missat de brottsförebyggande åtgärder som den socialdemokratiskt ledda regeringen genomfört under denna mandatperiod och kommer med direkt falska påståenden om att ingenting gjorts. En samtyckeslag är införd och minimistraffet för våldtäkt är höjt. Mer än 30 straffskärpningar relaterade till den organiserade brottsligheten har tydligen gått Johansson helt förbi samt de skärpta straffen för vapenbrott. Han talar om den ”galopperande polisbristen” och ”glömmer” samtidigt att nämna att 2014 då borgarna styrt landet i åtta år antogs så få som 689 studenter till polisutbildningen i Sverige. Nu har vi vänt den trenden och fördubblat antalet polisstudenter, 2017 antogs 1 398 polisaspiranter.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen ser inte bara dagens problem utan tar ansvar för framtiden och satsar dubbelt så mycket som polisen själva äskat, 2 miljarder till fler poliser och bättre arbetsvillkor. Flera högskolor har ansökt om att få starta upp polisutbildningen och utrustningen både utvecklas och förbättras. Vi gör den största polissatsningen under hela 2000-talet och siktar på 10 000 fler poliser i Sverige till 2024 genom att anslå 7,1 miljarder under en treårsperiod. Detta kallar Anders G Johansson för ”passivitet och valhänt”.

Kikar man närmare på borglighetens politik hittar man sammanlagt 100 miljarder i skattesänkningar. Skattesänkningar som tydligt gynnar de redan välbeställda och ökar klyftorna, klassisk gammaldags borgerlig politik! Detta kryddas friskt med förslag om minimilöner som inte är något annat än ett grovt slag mot den Svenska modellen i syfte att generellt sänka löner. I USA kallar man begreppet ”Working poor” och ger ingenting annat än otrygghet och ökad kriminalitet. Vi ska bekämpa brott och dess orsaker genom att ge framförallt de unga möjlighet till bra liv och god framtidstro. Jobb och lön enligt kollektivavtal. Vi vägrar vara passiva vad gäller mäns våld mot kvinnor. Anders G Johanssons övervakningskameror på gator och torg hjälper inte en enda slagen kvinna. Med Moderaternas skattesänkarpolitik finns inga pengar till professionellt polisarbete.

Socialdemokraterna i Skövde vill skapa framtidstro för alla och vägrar bygga murar mellan människor. I ett tryggt och starkt socialdemokratiskt Skövde satsar vi på trygghet, välfärd och framtiden.

Malin Wadman

ordförande

Socialdemokraterna i Skövde

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.